Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Kozmetika petkom...

Kreme za izbjeljivanje (u nastavku: izbjeljivaci)

Ukoliko imate fleke od pristica, one dobivene u trudnoci, one od sunca tkz. photo-aging,one dobivene kombinacijom antibebi-pilula i suncanja ili opet dobivene kombinacijom kozm.proizvoda s alkoholom i suncanja, koristenja kemijskih peelinga a bez SPF zastite, ili ste na hormonskoj terapiji - prije ili kasnije cete ih pozeljeti ukloniti.
U literaturi cete za te pigmentacijske mrlje naci pojam CHLOASMA ili MELASMA. Ili sun spots, age spots itd. Takve fleke mogu dobiti i osobe tamne puti (Afrikanci i ini) samo ce njihove fleke biti pepeljastog tona.
Bez obzira na uzrok, posljedica je uvijek ista - povecana proizvodnja melanina ili hiperpigmentacija.
U vecini slucajeva je ona povrsinska - dakle da se sanirati kozmetickim proizvodima.
Neki od isprobanih:
1. Dior Snow SPF 35 (oko 60 eura za 50 ml - ima u obliku losiona, gela ili maske)


2.Neostrata- Bionic Skin Lightening Cream SPF 15, nekih 18 eura
3.NeoCeuticals HQ Skin Lightening Gel - PHA 10; 28-30 eura
4. Paula's Choice Remarkable Skin Lightening Lotion (ima i u gel formi) 118 ml za 15 eura


I neki koji nisu isprobani ali sam iz druge ruke cula da su navodno dobri.
1.NouveauDerm Skin Lightening Kit - oko 60 eura, a u nekim kozmetickim outletima je cijena 25 eura
2.Potent Skin Lightening Lotion Complex by Peter Thomas Roth, 50 dolara
3.Skin Whitening Cream with Kojic Acid, Urist Cosmetics Inc.
4.Dermawhite Skin Whitening Lotion 15 dolara

5.Porcelana Fade Dark Spots Nighttime Treatment oko 6 dolara
6. Avon - ANEW LUMINOSITY ULTRA Advanced Skin Brightener SPF15 UVA/UVB 22 eura
7.Carita Day Care Day Care, 30ml/1oz Whitening Emulsion Spf 15; 65 eura

8.Guinot Lightening Cream With Vitamin C; 59 eura
9.Cellex C Formulations Fade Away Gel for Sun and Age Spots ; 51 dolar

10.La Roche Posay Mela-D Skin Lightening Lotion SPF 15; oko 40 eura
11.Shiseido Night Care, 40ml Revital Whitening 112 eura

12. Clarins ima cijelu liniju proizvoda posvecenu ovoj problematici Clarins Intensive Age-Control Brightening Program - set kosta 140 eura


13.Fran Wilson Retinol Skin Brightener, oko 14 dolara
14.Dermablend - Chromatone Fade Creme, 18 dolara
L'Occitane, Kanebo, Juvena, SkinCeuticals, Biotherm, Babor, su neke od firmi sa slicnih proizvodima.
U rijedjim slucajevima, fleka je dubinska i kozmetika ne pomaze, nego laserski tretman. Gl. sastojak izbjeljivaca je HDYROQUINONE: dakle, to ima traziti na proizvodu. Obicno je u postotku od 2% u slobodnoj prodaji i od 4 % na recept.
Ili u kombinaciji sa tretinoinom (0,05-0,1%) koji se posebno preoruca kod photaged koze. Neki proizvodi umjesto hydroq. imaju Azelaic Acid - kozmeticko ime Azelex u koncentracji od 15%. Jedna od opcija su i kemijski peelinzi ali oni salonski ili dermatoloski jer kucne su verzije preslabe za vidljiv rezultat na ovom podrucju.
Ukoliko koristite neki od izbjeljivaca OBAVEZNO UVIJEK SPF! Cak i za 15-minutne setnje kvartom.
Izbjeljivaci nece izbjeliti dio koze bez pojacane pigmentacije iako ih u zargonu zovu bleaching proizvodi. Ako je zapakiran neprimjerno (recimo teglica) izlozen je suncevoj svjetlosti te ubrzo nakon otvaranja (osjetljiv i na zrak) postaje neupotrebljiv. Uz to mijenja boju u smedju (kako bi znali koji tocno ton smedje boje, pogledajte sljedeci put u WC skoljku nakon sto zavrsite veliki posao). Onda znate kako me muz gledao kad je vidio sto mazem na lice smijeh

Dakle NE proizvod u teglici nego u tubi, a ako je u pitanju bocica onda svakako ona od svjetlosno-nepropusnog materijala, nikako prozirno staklo.
Za slucaj da vam je vas hydroquinone ipak posmedjio, nije stetan za kozu samo nakon par dana gubi djelovanje pa cete ga mazati uzalud. Vec iz tog razloga se ne isplati ni s ekonomoskog stajalista kupiti teglicu i polupotrosenu ju morati baciti.
Ovu vrstu proizvoda morate koristiti konzekventno, disciplinirano i svakodnevno kako bi nakon 6-8 tjedana primjetili rezultate.
Kucne verzije AHA proizvoda nece same po sebi izbjeliti mrlju ali mogu pomoci izbjeljivacima da dublje prodru u kozu i bolje obave svoj posao. Sluze kao i potpora laserskim tretmanima. Ili je jedan od sastojaka u izbjeljivacu i kojic kiselina.
Profesionalni AHA tretmani (kod dermatologa, 50%-totne koncentracije sluze izbjeljivanju mrlja). Mozda malo objasnjenje kojic kiseline - nusproizvod u fermentacijskom procesu obrade rize za proizvodnju sake-a (japanskog vina od rize, kako ga zapadnjaci zovu).
Azelaic kiselina -je sastojak zrnastih proizvoda tipa psenica, rogaca, jecma. Cesto se koristi za tretiranje akni (tad u 20%-nom koncentratu).
Biljna varijanta hydroquionona je ARBUTIN, dakle svi pobornici prirodne kozmetike vise naginju ovoj varijanti-dobiven od lisca bobicastog voca (borovnica, brusnica itd.) Dakle isti sastojak, samo dobiven na drugaciji nacin. Jos nije poznato koje tocno koncentracije jesu potrebne kako bi arbutin bio efikasan, patent je jos zasticen (postoje medjunarodni rokovi do kad vazi patentsko pravo) pa mnoge firme kao zamjenu koriste biljne koncentrate - koji takodjer sadrze ovaj sastojak ali ne u izloiranom obliku.
Proizvod sa ovim sastojkom je Shisheido Whitess Intensive Skin Brightener
a cijena mu je oko 120 eura, uz to u proizvodu ima dosta alkohola i mentola pa vi odlucite da li vam se riskira za tu cijenu.
Sljedeci put o maskama za lice.

Ugodan vikend i odmorite se!



Post je objavljen 23.06.2006. u 22:08 sati.