Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Ljubim te i točka!

Bezuvjetna je ljubav kojom roditelji ljube svoje malo dijete kojega drže u naručju: gledaju ga, dive mu se i vole ga. Još dok dijete nije ničim zaslužilo njihovu ljubav, oni su spremni za njega toliko toga žrtvovati: ustajati se noću, hraniti ga, previti, promijeniti pelene. I ništa im nije teško. To je ljubav koja se ne može i ne mora ničim zaslužiti. To je, napokon, ljubav kojom Bog nas ljubi: još dok smo bili griješnici, tj. Božji neprijatelji, Isus je za nas bezbožnike umro.
Prekrasna ljubav nam govori: "volim te usprkos tomu kakav si možda duboko u sebi. Volim te bez obzira na to što se može promijeniti u svezi s tobom. Ne možeš učiniti ništa a da te ne volim. Volim te i točka." Ovdje naglašavam da to nije slijepa ljubav, da me ne shvatite pogrešno. Ona zna mnoge stvari o drugoj osobi, i ono dobro i loše, pozitivne i negativne strane, i prihvaća tu osobu onakvu kakva jest. Ona ju ne pokušava nasilno promijeniti, nego ju prihvaća i ljubi. Takvu ljubav može iskusiti jedino osoba koja je duhovno izgrađena. Takva je osoba uvijek spremna da daje, a da ništa ne traži zauzvrat. Glavna značajka ove ljubavi jest: davanje. Ovakva ljubav ne može čekati da počne davati – i to davati samu sebe. Ta ljubav je sva u darivanju.
Usmjerena je na drugoga. Neprestano misli: kako drugoga mogu učiniti sretnim? To je Božja ljubav u čovjeku. Zato je tako duboka i dražesna, i prelijeva se na čitav čovjekov život.
Glavno obilježje ove ljubavi jest: "Znam da me prihvaćaš takvim kakav jesam i na tome ti hvala. Hvala ti što se ne moram pretvarati pred tobom da jesam nešto što nisam, nego me ti ovakvog voliš – kakav jesam. To u meni potiče želju da budem još bolji – za tebe, da te usrećim. To je želja moga srca."
U ovim je riječima opisan stav ove ljubavi "ljubim te i točka". To je stav koji te oslobađa svakog pritiska i straha: "ja ne moram biti dobar da bih nekoga zadovoljio. Ja jednostavno želim biti dobar – da usrećim voljenu osobu. To je moj izbor."
To ne znači da neki puta neće među osobama doći do trzavica, nesporazuma i svađa. Ali ova ljubav u tebi će biti temelj i garancija da ćete brže izići iz svake krize. Tamo gdje bi kod ostalih ljubavi, veza ili brak pukli, ovdje će se po oproštenju obnoviti ljubav, između dvije osobe koje se vole.
Zašto je ta ljubav tako rijetka? – Jer je u oporbi s ljudskim ponosom. Zahtijeva disciplinu i samosvladavanje. Zahtijeva da našim osjećajima i tjelesnim nagonima damo na znanje da oni služe nama, a ne mi njima.
Tajna voljenja jest u ovoj bezuvjetnoj ljubavi, "ljubim te i točka". Izvor te ljubavi jesmo mi sami. Zato je važno da oba partnera tu ljubav traže u jedinom izvoru prave ljubavi, "koja se daje sve do smrti", u svome srcu...
Danas malo ljepša tema... naravno opet posvećeno nekome... kiss

Pjesmica...

Da bih volio

Da bih volio nije potreban novac,
ni ljepota.
Da bih volio potrebne su tople ruke
i meko srce.
Da bih volio ne treba mi bogatstvo,
samo osjećaj pripadnosti
i nježan pogled oka.
Da bih volio ne želim tražiti iglu u plastu sijena
u kojem igle nema,
nego samo željeti da se ljubav
dogodi ovdje, blizu mene.
Ni šum mora ne može dočarati ljubav,
ljubavna duga ne nastaje od isplakanih suza.
Ljubav se ne traži,
ona se dogodi sama od sebe,
kao što se jutrom rađa rosa na livadi.


-Josip-

Post je objavljen 23.06.2006. u 14:45 sati.