Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blackmaiden

Marketing

METALLICA BIOGRAFIJA:

Image Hosted by ImageShack.us

Najviše dosljedni inovatorski metal bend kasnih 80-ih i 90-ih osnovan je 1981. u Californiji, SAD. Osnovali su ga Lars Urlich (bubnjevi) i James Alan Hetfield (ritam gitara, vokali). Zajedno su se našli u časopisu Recycler. Snimili su svoj prvi demo No Life 'Till Leather sa Loyd Grandom (solo gitara) koji je u siječnju 1982. zamijenjen sa Dave Mustainom, čiji je odnos sa Hetfieldom i Larsom bio nezadovoljavajući. Jef Warner (solo gitara) i Ron McGovney (bass) također su bili kratko vrijeme u bendu. Pred kraj 1982. Clifford Lee Burton (bass) pridružio se grupi i imao svoj prvi nastup 5. ožujka, 1983.
Mustain je ubrzo izbačen (formiraMegadeth) a zamijenio ga je Kirk Hammett, koji je zapažen od strane Metallice dok je svirao u grupi Exodus. S njima je prvi nastup održao 16. svibnja, 1983. Kombinacija Ulrich, Hetfield, Burton i Hammet izdržala je do nesreće 27. septembra, 1986. kad se tour bus Metallice prevrnuo u Švedskoj, ubivši pri tom Cliffa Burtona. James je slomio prst, a Lars i Kirk su dobili lakše ozljede. Tijekom te
4 godine bend je stavio thrash metal na svoj prvi albu

Image Hosted by ImageShack.us

Kill'em All
čija je naslovnica utvrđivala legendu Bang That Head That Doesn't Bang. To je služilo kao prijedlog za sve nove pravce metala, iako su njegovi tvorci brzo skrenuli s te putanje. Na turneju su krenuli sa britanskim bendovima Venom i Raven, dok je Music for Nations
potpisao za europsko tržište. 1984. izašao je i drugi studijski album pod nazivom Ride the Lightning koji se nije mnogo razlikovao od svog prvijenca. Taj je album posjedovao i jedan nezaboravni klasik koji se može smatrati jednom od najvećih himni trash metala svih vremena - For Whom the Bell Tolls.


Image Hosted by ImageShack.us

1986. izašao je njihov treći album Master of Puppets koji je Metallicu snažno progurao naprijed.
To je bio njihov prvi album za kompaniju Electra Records. Taj album je bio napeta, multi izbrušena zbirka pjesama koje su bjesnjele i oplakivale s jednakim uvjerenjem. Nakon smrti Cliffa Burtona, grupa je hrabro odlučila nastaviti.
Preostala tri člana pronašla su Jason Newsteda koji je svirao u grupi Flotsam And Jetsam. Prvi koncert s bendom Newsted je odsvirao 8. novembra 1986. Urlich i Hetfield nastavili su sa svojim radom i pisanjem pjesama. Prvi album nove postave bio je EP Garage Days Re-Revisited - kolekcija obrada pjesama bendova koji su imali snažan utjecaj na osnivanje i samo stvaralaštvo Metallice. Nabrojat ću samo neke od njih: Budgie, Diamond Head, Kiling Joke i Misfits.
1988. snimljen je novi album ...And Justice for All na kojem je producent bio Mike Clink. Djelo koje su radili dugo i učinkovito, donijelo im je i prvi hit singl One u SAD-u i Velikoj Britaniji, ali druge države nisu bile
spremne prihvatiti snažne metal riffove. Metallica je u svojim pjesmama nastavila govoriti o velikim temama - pravdi i
osvećivanju, ludilu, ratu, religiji... Uspoređujući sa albumom Kill 'Em All, koji je izašao skoro desetljeće prije, bend je izrastao iz velike buke do sasvim usavršene harmonije i melodičnosti, sa promijenjenim tempom i stilom.
1991. izlazi album s jednostavnim imenom Metallica ali poznatiji kao Black album na kojem se nalaze neki
od najvećih hitova. Jedan od njih je Enter Sandman koji je uvršten na Top-20 u SAD-u , te na Top-10 u Velikoj Britaniji isto kao i drugi singl Nothing Else Matters. Metallica je krenula na velike turneje i obilazila jerazne dodjele nagrada.
Može se reći da je Metallica s ovim albumom uvukla metal u komercijalu, te ono što su prije mogli slušati samo pravi metalci, sada sluša svaki papak koji misli da je samo Black album Metallica. Metallica je prodala 9 milijuna kopija Black albuma.
Sredinom 1996. izlazi novi album Load
i zasjeda odmah na prvo mjesto Američke top ljestvice. Album je donio i novi izgled članova benda. Metallica je sada imala kratku kosu te počela svirati i neke alternativne rock pjesme. Sljedeće godine Reload
je upotpunio uspjeh, a bio je sastavljen od pjesama koje nisu snimljene za Load. Na tom albumu gostovala je Marianne Faithfull koja je bila na prvom singlu The Memory Remains.

Image Hosted by ImageShack.us

Sljedeći album Garage INC. sakupio je razne obrade pjesama i bio je prvi album od 1991. koji nije bio na prvom mjestu top ljestvica - bio je na drugom.
Sljedeće godine snimljen je S & M uživo sa simfonijskim orkestrom iz San Francisca, i mnoge je posjetio na sličan koncert legendarne rock grupe Deep Purple.
U siječnju 2001. Jason Newsted odlučio je napustiti Metallicu nakon 15 godina provedenih s bendom. Tokom proljeća 2001., Metallica je ponovo zakoračila u studio, a povod je bio snimanje novog albuma. Iako bez basiste, nadali su se da će biti gotov do početka 2002. U junu 2001. James objavljuje da ide na liječenje od alkohola i drugih ovisnosti. Snimanje novog albuma stavljeno je na čekanje sve do njegovog oporavka. Nakon Jamesovog povratka konačno je započelo ostvarivanje novih ideja, ali bez stalnog basista. U početku tu je dužnost obavljao producent Bob Rock, ali kasnije su dobili ponudu od Ozzy Ousbornea koji im je predložio svog basistu. Novi basist bio je Robert Trujilo.
Novi album St. Anger izašao je u srpnju 2003.
i zasjeo na prvo mjesto američke top ljestvice.
Vidjet ćemo što će biti dalje...............................................................................Eee!!!


Post je objavljen 23.06.2006. u 12:06 sati.