Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

The Skeleton Key (2005)

Image Hosted by ImageShack.us The Skeleton Key, SAD, 2005.
Redatelj: Iain Softley
Glume: Kate Hudson, Gena Rowlands, Peter Sarsgaard, John Hurt, Joy Bryant, Fahnlohnee R. Harris, Maxine Barnett...
Ocjena: 7

Caroline Ellis (Kate Hudson) mlada je medicinska sestra kojoj je dojadilo raditi u bolnici. Nakon što joj pacijent umre, Caroline napusti posao te se odluči preseliti u New Orleans u kuću gospođe Violet Devereaux (Gena Rowlands) kako bi se pobrinula za njezinog muža Bena (John Hurt), starijeg čovjeka koji je nedavno doživio moždani udar te je zbog toga nijem i nepokretljiv. No dolaskom u kuću Caroline shvati da je atmosfera u njoj sve samo ne normalna, a isto vrijedi i za njene ukućane. Uskoro Caroline od hladne Violet dobiva tzv. "skeleton key", tj. ključ koji može otvoriti bilo koja vrata u kući, a Caroline to iskoristi za otvaranje jezovitog tavana na kojem ona uskoro pronalazi kosu, kosti, čarolije i različite vudu spravice za prakticiranje tzv. hudua. Zbunjena tim otkrićem, Caroline saznaje od Violet da je nekoć u toj kući živjela imućna obitelj čije su se sluge bavile crnom magijom te su kasnije zbog toga bili obješeni. No da li je to cijela istina ili joj Violet nešto skriva? Odlučna u svojoj namjeri da otkrije taj misterij, Caroline uskoro saznaje da je Ben dobio moždani udar nigdje drugdje nego- na tavanu, no da li je Ben stvarno dobio moždani udar, ili se tu krije veća tajna, tajna za koju je Caroline spremna- i umrijeti?

Image Hosted by ImageShack.us Prije nego sam pogledao ovaj film mislim negdje sredinom rujna prošle godine, prva stvar koja mi je pala na pamet upravo je bila- Kate Hudson? Wtf? Mislim nemojte me krivo shvatiti, Hudson je dosta dobra glumica, no jednostavno mi ju je nekako bilo čudno zamisliti u horrorcu čisto zato što je žena poznata po mnogobrojnim komedijama. Hvala bogu, žena je jako dobro odradila svoj posao, a čak bih mogao reći i izvrsno. Isto vrijedi i za ostatak dosta impresivne glumačke postave, počevši od legendarnog Johna Hurta (Alien) do izvrsne Gene Rowlands (inače supruge Johna Cassavetesa, "muža" Mie Farrow u Rosemary's Baby). Po meni definitivno najveća pozitiva filma je scenarij Ehrena Kruegera (The Ring, Scream 3) koji je napravio izvrstan posao jer nije baš sad lako iskopati povijest vudu prakticiranja te zajedno s hudu magijom to spojiti u jedan film, što je Krueger izvrsno napravio. Sam film baš nisam našao previše strašnim, bilo je tu par dobrih scena, ali u biti film nije bio toliko strašan koliko je i mogao, nego se više fokusirao na samu priču koja je bila dosta spora te na karakterizaciju likova, no mislim da redatelj i nije ciljao baš previše na scareove. Također je u filmu bilo previše stereotipa, no to me baš i nije začudilo za film takve tematike. I zadnje- definitivno ono po čemu sam ja jako dobro zapamtio ovaj film je totalno netipični kraj. Svidjelo mi se što kraj definitivno nije bio nikakav happy ending (što je jako rijetko u Hollywoodu), iako moram priznati da mi je kraj bio pomalo predvidljiv jer sam i očekivao takav "twist". Neću previše spoilati, no ako ste gledali 6th Sense, znati ćete o čemu pričam.

Sve u svemu, Skeleton Key nije baš previše strašan horrorac sa premalo scareova i previše stereotipa, no zato i s izvrsnom glumom, još boljim scenarijem te totalno atipičnim krajem za koji vjerujem da će se mnogima svidjeti. Ukratko, film koji se treba pogledati.

Post je objavljen 23.06.2006. u 19:48 sati.