Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kumfather

Marketing

Repetitio est...

Stalno ponavljanje dobar je put za usvajanje novih znanja/vještina i uspješnu samoedukaciju u bilo kojem životnom segmentu, iliti ponavljanje je majka učenja/mudrosti.

REPETITIO EST MATER STUDIORUM


Jedan od meni dragih (nezdravih) klišeja upražnjavam svakim jutrom uz ispijanje crne kofeinske tekućine i devastacijom zavidnog broja cigareta. Super sam to uvježbao i iz dana u dan sve sam bolji, a svakojutarnjim obredom usavršio sam kavoholizam i kremiranje pljugica do, po zdravlje, zabrinjavajućeg nivoa. Ali sam ga usavršio.

Ako sportaš iz dana u dan trenira, usvaja nove vještine/usavršava stečene, nabija kondiciju, taktički je potkovan, tehnički talentiran, životno discipliniran i zdrav, a usput mu je to jedini posao u životu, ne vidim dovoljno dobar razlog da sve usvojeno ne pokaže u sportskoj areni.


Ponekad sam toliko ukalupljen svakodnevnom repeticijom životnih zbivanja da mi se priviđa da vrijeme stoji i da je sve unaprijed zadano i predvidivo. Robotiziram se i djelujem automatski, isprogramirano, po šabloni. Ali djelujem i funkcioniram, uglavnom, uspješno.

Stalnim sportskim treninzima usavršavate svoje tijelo i svoj duh te ga pripremate za velike psihofizičke napore koji bi u konačnici trebali iznjedriti dobre rezultate ili bar pridonijeti ostavljanju dobrog utiska na sportskom polju.


Život je špranca, šablona, kliše(j). Rodimo se, idemo u vrtić, krećemo u školu, nakon toga neki na faks, a neki na posao i slijedećih 30-ak godina repeticio šljakare. U međuvremenu se vjenčamo, pa onda mi rodimo i tako u krug. I ta zadanost uglavnom djeluje dobro, a u prilog dosadnom ponavljanju govori i održanje ljudske vrste. Monotono, ali daje rezultate.

Ako pretrčiš 10/20 km po treningu, opališ loptu bezbroj puta dnevno, što nogom, što glavom (nikako rukom), realno je za očekivati da si pun kondicije, snage i tehničko-taktičke inteligencije.


Samo najbolji, najdiscipliniraniji i najtalentiraniji imaju pravo očekivati uspjehe na životnom i sportskom polju. Ostali su jednostavno netalentirani luzeri i trebaju aterirati u bespuća životne realnosti. Bravo "socceroos". Eto tako...

Post je objavljen 23.06.2006. u 10:41 sati.