Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Strpljivi Ahmed

Bio jednom davno neki Ahmed, koji je bio prilicno strpljiv, ali je na (ne)srecu imao vrlo arsuz zenu. Ona okom a on skokom, i pored svega pokadkad dobije po turu. Vise nije znala sta ce pa mu jedan dan rece: -Ahmede hajde dodji dole na rijeku, hocu da operem ves, pa da se ne saginjem da tucem peracem na kamen, lakse mi je na tvojim ledjima.
Puko njemu film, i on rijesi da napusti kucu i familiju te se uputi u bijeli svijet.
Sto je posao sretne trojicu putnika, pa ih zamoli da ga prime u drustvo. Oni kazu samo pod uslovom, da ako moze da prouci dovu Allahu, te da mu On spusti sofru punu hrane, tek onda da ga primaju. On na muku, ali ih slaga da moze, te se i uputi sa njima dalje.
Vrijeme rucka, kazu oni njemu, hajde uci tvoju dovu, a on ce reci hajte prvo vi pa cu nakon vas ja. Oni to i prihvatise, no brzo dodje sutra a rucak jos brze. Kazu oni njemu: hajde sad si ti na redu. I dize on ruke, prouci njegovu dovu, kad cuda, i on se uplasi, SOFRA SE POLAKO POCE SPUSTATI MEDJU NJIMA I TO PUNA HRANE RAZNOVRSNE:
Nakon rucka, kazu oni hocemo dalje, ali oni traze da im on kaze obavezno koju je to on dovu proucio, jer su sumnjali da ima jos EVLIIJA, koje oni ne poznaju. Na to on kaze: stanite...Ja sam vas bio slagao, ali eto sad cu vam objasniti: -Ja sam molio rijecima:J A RABBI, MOLIM TE DOVAMA OVIH TROJICE PRIJE MENE, SPUSTI NAM HRANU IZ TVOJE MILOSTI I NAHRANI NAS, TVOJE PONIZNE ROBOVE. Ali molim vas sada vi meni recite kojom dovom ste se vi obracali Stvoritelju.
Kazu oni njemu: ima negdje ovamo zivi jedan SKROMNI Ahmed, Allahov dobri rob koji, SAMO ALLAHA RADI , TRPI ZULUM SVOJE ZENE, i mi samo zamolimo JA RABBI, MOLIMO TE TVOJOM MILOSCU PREMA OVOM DOBROM TVOJEM ROBU AHMEDU, NAHRANI NAS IZ TVOJEG OBILJA BLAGODATI.
Kad Ahmed cu ove rijeci,malo se razabra ,pa se brzo oprosti od svojeg drustva, pravdajuci se da se mora obavezno vratiti kuci, da nesto okonca, pa ce kasnije na put. Kad stize kuci, hitno pozva zenu da idu na rijeku da pere ves na njegovim ledjima.


Post je objavljen 22.06.2006. u 23:48 sati.