Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Josip Kelemen prijavio Glavašu kasnije ubijenog Čedomira Vučkovića


Josip Kelemen, direktor Nacionalnog centra za edukaciju i informiranje potrošača, bivši šef marketinga OTV-a povezan je s istragom o ubojstvima osječkih civila za u kojoj je osumnjičen Branimir Glavaš.

Drago Hedl, Feralov urednik, čiji su tekstovi pokrenuli aktualnu istragu piše o Kelemenovoj povezanosti sa slučajem ubojstva Čedomira Vučkovića:

Mutna uloga ST-a

Priču o mutnoj ulozi novinara ST-a u ubojstvu Čedomira Vučkovića, nadopunjuju i sam Pauletić koji u tekstu "Spriječen atentat na Glavaša!" iznosi još jedan zanimljiv detalj: "Osobito zabrinjava što je i Kelemenov Glas Slavonije u više navrata upozoravao da po osječkim ulicama slobodno šeću četnički ekstremisti iz Palače, spremni da izvrše sve što im narede njihovi četnički naredbodavci."

Po onome što je uspio saznati Feral, upravo je iz Kelemenovog ureda u Glavašev Sekretarijat za narodnu obranu otišlo upozorenje kako "osječkim ulicama slobodno šeću četnički ekstremisti iz Palače".

Glavaš je Kelemena za glavnog urednika Glasa Slavonije, u drugoj polovini srpnja 1991. doveo upravo iz Slobodnog tjednika. Kelemen je i osobno poznavao Vučkovića jer je živio u Laslovu, mjestu kojeg samo željeznička pruga dijeli od Palače, u koju je znao dolaziti Vučković jer je ondje imao obiteljsku kuću. Prema onome što je uspio saznati Feral iz krugova tada bliskih Kelemenu, upravo je on na ulici u Osijeku vidio Vučkovića (koji je inače stanovao u tadašnjoj osječkoj Bakulićevoj ulici) te ga, kao "četničkog teroristu" prijavio Glavaševu uredu. Tada je ovaj uhićen i kao mnogi prije i poslije njega odveden u garaže nadomak Glavaševog štaba gdje se već nalazio ili je onamo kasnije bio priveden i Đorđe Petković.

Drago Hedl, Feral Tribune, 22. lipnja 2006.


Kelemen je u siječnju 2000-e s OTV-om, a uz podršku predsjedničkog kandidata Dražena Budiše, imao okršaj s navodnom albanskom mafijom:

28. siječnja - Izvršni odbor Hrvatskoga novinarskog društva (HND) najoštrije je osudio prijetnje pojedinaca albanske nacionalnosti kako će ubiti novinara Otvorene televizije (OTV) Josipa Kelemena i njegove suradnike. Josip Kelemen autor je emisije Halo, inspektore OTV-a i Državnog inspektorata RH kojoj je svrha pokazati oblike zaštite prava potrošača u svim područjima gospodarskih djelatnosti, a na programu OTV-a emisija je prvi put prikazana 18. siječnja ove godine, pojašnjava se u priopćenju OTV-a i Državnog inspektorata. Novinar Keleman već je stupio u kontakt s Policijom i od nje zatražio zaštitu, kako za sebe i za svoje suradnike, tako i za njihove obitelji, stoji u priopćenju HND-a.

Prve dvije emisije bile su posvećene uvjetima pripreme osnovnoga prehrambenog proizvoda - kruha, a kamera OTV-a prikazala je i drugu stranu proizvodnje kruha u pekarskim obrtima koje je obišla inspekcija, pojašnjava se u priopćenju OTV-a. Dodaje se kako su obrtnici albanske nacionalnosti cijeli slučaj interpretirali kao medijski nasrtaj uperen protiv njih zbog njihove nacionalne pripadnosti, a ne protiv stvarnog problema nepridržavanja zakona i propisa koje su kršili. Spomenuti pojedinci, predstavljajući se kao pripadnici "albanskog lobija", tražili su ukidanje emisije što je kulminiralo prijetnjama ubojstvom autoru emisije Josipu Kelemenu. HND želi ohrabriti novinara Kelemena i sve novinare koji rade na utvrđivanju istine te poziva mjerodavna tijela vlasti i novu hrvatsku Vladu da stanu na kraj ovim i sličnim situacijama kriminala, korupcije i nezakonitog poslovanja, zaključuje se u priopćenju HND-a.

HTV-e, 28. siječnja 2000-e


Epizoda iz 1991. jako je neugodna, osobito ako ga Državno odvjetništvo odluči pozvati za svjedoka.





Post je objavljen 22.06.2006. u 15:31 sati.