Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/josac11

Marketing

MAJMUNI

Nekoć davno majmuni su živjeli na mnogo širim prostorima nego danas. Tako ih se moglo vidjeti i u Francuskoj ili Engleskoj. Danas ih ima samo u najtoplijim krajevima jer su, osim nekih pavijana, svi jako osjetljivi na hladnoću. Svako podrjučje ima vlastitu vrstu majmuna, a Azija i Afrika jednu čitavu zajedničku skupinu. Kod nas u Europi postoji samo jedna vrsta, i to u jednom jedinom čoporu, na toplom jugu Španjolske, na gibraltarskim hridinama. Tamo se slobodno kreću i prava su turistička atrakcija.
Iako majmuni žive uglavnom u čoporima, svaki si član čopora odabire svoje stalno, veće ili manje područje, a najdraže rješenje su im šume u blizini ljudskih naselja. Posebno su im slasne dobre jabuke, oranice s kukuruzom i šećernom trskom, ili nasadi dinja i banana. vođa čopora postaje se nakon uporne borbe i prepirke s drugim natjecateljima, starim mužjacima, a odlučuju, dakako, najduži zubi i najjače ruke.
A kako majmun vođa ima vrlo oštar vid, još gore prođu oni koji diraju tuđe "cure". Živahni duh tjera majmune da se stalno nečim bave, pa iako ih neki priželjkuju za kućne ljubimce, i iako jedu sve što i čovjek, nisu uopće preporučljivi za to

Post je objavljen 22.06.2006. u 10:39 sati.