Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

osobito je bila poznata grupa mladih i njihova 'družina' (baš se zvala družinom). ova je, pak, sličila na neku današnju klapu, sa svojim zakonima i starješinom. pripadali su joj mladi vlasteličići koji još nisu ušli u senat, dakle oni prije puneljetnosti (18 g.). ti su se isticali svim mogućim lakrdijama, uključujući i maškare i kolende vlasti, koje su u dubrovniku i danas tradicija o božiću i novoj godini.

ali ono što je zanimljivo ovoj je družini glavni posao bio u prva tri dana mjeseca svibnja. tih bi dana grad pomahnitao (piše bersa), toliko da nisu radile butige, zanatlije ni njihovi radnici, pjevalo se plesalo, pucalo kao na dan sv. vlaha.


evo u čemu je bila stvar:

članovi družine su pred crkom sv. vlaha podigli visoki drveni stup (tad orlando nije bio na sadašnjem mjestu) i cijeloga obavili borovinom. oko njega su igrali i plesali, a noću su čuvali stražu, jer se igra sastojala u tome da se straža prevari i greda upali. u tim pokušajima svašta se događalo. tek treći dan u nazočnosti mase svijeta družina bi sama zapalila gredu uz prasak borovine, pepela i graju mnoštva.

Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 21.06.2006. u 19:51 sati.