Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

dubrovačka maškarana viteška igra 18. stoljeća

za dubrovčane glavna festa sv. vlaha je jedna od najvažnijih godišnjih manifestacija (koja se ponavlja iz godine u godinu), ali i vjekovna tradicija.
kad se današnji ceremonijal feste usporedi s negdašnjim običajima, uočljive su velike razlike. sadašnja proslava je relativno novijeg datuma, jer taj običaj potječe iz 19. stoljeća ili točnije od 1868. (približno, odnosno 60-ak godina od propasti republike). uglavnom ili pretežno ima crkveno obilježje, za razliku od one davne, kad je bila više državna nego crkvena ili bar po značenju istog ranga.

Image Hosted by ImageShack.us

današnja smotra na blagdan sv. vlaha s barjacima crkvenih župa




danas, sa svim onim nošnjama skoro muzejskim primjercima etnografskog blaga koje vidimo na sudionicima u svečanoj procesiji, stječe se dojam promatranja svojevrsne 'smotre folklora'.

tu su ponajprije nošnje iz svih krajeva bivše dubrovačke republike, ali u zadnje vrijeme i drugih krajeva koji nemaju nikakvih dodirnih točaka s dubrovnikom. svaka smotra folklora je istovremeno i maškarata, jer su ti drevni kostimi nestali iz svakidašnje upotrebe.


kako proslava sv. vlaha nije ovdje tema, ali je vezana s temom, spominjem je, jer se tek u jednom malom dijelu zadržala tradicionalnost ranijeg obreda:
- dolazak u nošnjama u grad na blagdan i
- organizirani obilazak gradskim ulicama.

sve drugo u današnjoj festi spada novokomponirani crkveni obred.



Post je objavljen 21.06.2006. u 19:43 sati.