Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing


kako sam napisala maškarata počinje uz ili na samu festu sv. vlaha, nekad kao i danas.

a kako je to bilo nekad, dok je dubrovnikom vladao knez

uoči feste (ili na kandeloru):
knez zajedno s članovima maloga vijeća, drugih dostojanstvenika, gostiju i tajnika u svečanom ruhu izlazio bi iz dvora i protokolarno zauzimao mjesto na kamenim sjedalicama ispod trijema i stupovlja.

on mora dočekati klanjanje riječke (rijeka dubrovačka) i župske (župa dubrovačka) pukovnije koja je rano toga jutra sišla u grad s tolikim mnoštvom da bi grad bio premalen da svi stanu, sa zapada i istoka, pa na pilama i na pločama vijanjem svojih barjaka odala počast prijestolnici.
pukovnije su predvodili zapovjednici na konju sa starinskim oružjem; tri puta su obilazili gradom. svaki prolazak mimo kneza bio je ceremonijalan:

- ponajprije bi se pukovnija zaustavila,
- zapovjednik bi sišao s konja, duboko bi se poklonio knezu i senatu,
- momčad bi na njegov znak ispalila salvu iz trombona u znak pozdrava (moš' mislit što se je dimilo).
nakon te ceremonije, knez i društvo napuštaju svoja mjesta i lagano odlaze s ukrašenom svijećom u parčevu crkvu, gdje je postavljaju na oltar uz druge darove. to rade i ostali istaknuti pojedinci, te predstavnici bratstava.

na sam blagdan ponavlja se ceremonijalni knežev izlazak iz dvora i zauzimanje mjesta na trijemu.
njegov izlazak je znak za početak feste, s uvodnom točkom 'trznica' (dvanaest mladih djevojaka u različitim nošnjama dubrovačkog kraja. svaka ima u ruci zastavicu, a na glavi košić s različitim sadržajem: ulje vino, sočivo, pogačice, maslinove grančice, što predstavlja mir i blagostanje).
dok one igraju u mimohodu je admiral s pomorskom momčadi, koji je prethodno na orlandu zataknuo bandijeru republike i izrekao slavu svecu.


Image Hosted by ImageShack.us



/prihvaćena: 1272. godine u mnogim varijacijama slike, boja i položaja sv. vlaha, sa ili bez inicijala "S.B.", najčešće na bijeloj pozadini, napuštena: 31. siječnja 1808./

Post je objavljen 21.06.2006. u 19:39 sati.