Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fifa06

Marketing

Hrvatska reprezentacija(izvor:t-portal)

Savez: Hrvatski nogometni savez (HNS)
Broj stanovnika: 4 420 000
Savez osnovan: 1912.
Registriranih igrača: 93.848
Nastupi na SP: 1998, 2002.

Najbolji rezultat na SP: treće mjesto 1998.
Kontinentalni naslovi: -
Izbornik: Zlatko Kranjčar (Hrvatska)
Najveće zvijezde: Dado Pršo (Rangers), Igor Tudor (Siena)


Kada se tome pridoda podatak da je naša reprezentacija nastupila i na dva od tri EP-a, od proglašenja neovisnosti, zaista možemo biti ponosni na učinak hrvatskih nogometaša.



Nakon raspada bivše države, Hrvatska je prvu utakmicu pod svojom zastavom i himnom odigrala 17. listopada 1990. godine u Zagrebu protiv SAD-a (2:1). Kao prvi strijelac upisao se Aljoša Asanović, dok je drugi pogodak postigao Ivan Cvjetković, a momčad je vodio Dražan Jerković. Prvi je put Hrvatska postala članica Međunarodne nogometne federacije (FIFA) 16. srpnja 1941. godine, nakon osamostaljenja FIFA nas je ponovno primila u svoju obitelj 1992. godine, a četiri godine kasnije uključila u kvalifikacije za SP u Francuskoj. Reprezentacija Hrvatske se svijetu predstavila na Europskom prvenstvu 1996.godine u Engleskoj. Zvonimir Boban, Davor Šuker i društvo stigli su do četvrtfinala, gdje su ih zaustavili Njemačka i švedski sudac Leif Sundell.



U izlučnim natjecanjima za SP u Francuskoj Hrvatska je natjecanje u skupini okončala na drugom mjestu, a potom u dodatnim kvalifikacijama porazila Ukrajinu - 2:0 u Zagrebu i 1:1 u Kijevu bilo je dovoljno za dobivanje vize za SP. Blistave francuske dane 'vatreni' na čelu s izbornikom Miroslavom Blaževićem okrunili su osvajanjem trećeg mjesta, što je još uvijek najveći uspjeh hrvatskog nogometa. 'Vatreni' su bili i na korak do finala, međutim Lilian Thuram je s dva pogotka nakon hrvatskog vodstva (Šuker) odveo 'tricolore' do finala. Hrvatska se morala zadovoljiti utakmicom za broncu u kojoj je pobijedila Nizozemsku sa 2:1, a sjajan rezultat upotpunio je najbolji strijelac u povijesti reprezentacije Davor Šuker (45 golova), koji je sa sedam pogodaka bio prvi 'topnik' turnira.



Europsko prvenstvo 2000.godine jedino je veliko natjecanje na kojem Hrvatske nije bilo, a nakon što je kvalifikacije za SP 2002. godine otvorila s dva neodlučena ishoda (Belgija, Škotska), Blažević je napustio kormilo reprezentacije. Naslijedio ga je Mirko Jozić, pod čijim je vodstvom reprezentacija izvadila vizu za Japan i Južnu Koreju kao pobjednik skupine. Nažalost, na Dalekom istoku, usprkos odličnom ždrijebu (Ekvador, Meksiko, Italija), Hrvatska nije uspjela proći skupinu te je nastup na SP-u završila u prvom krugu (pobjeda protiv Italije, porazi od Meksika i Ekvadora), zbog čega je Jozića na mjestu izbornika naslijedio Otto Barić.



Uslijedile su kvalifikacije za EP u Portugalu i još jedan repesaž, ovoga puta protiv Slovenije. Nakon 1:1 u Maksimiru, Dado Pršo je u Ljubljani donio veliku radost hrvatskim navijačima i osigurao plasman na još jednu europsku smotru. Na krajnjem zapadu Europe Barićeva momčad nije blistala i nastup u Portugalu Hrvatska je završila bez pobjede - uz dva neodlučena ishoda (Švicarska, Francuska) i poraz od Engleske. Treći uzastopni plasman na SP reprezentacija je izborila s novim izbornikom Zlatkom Kranjčarom. Natjecanja u skupini okončala je na prvom mjestu, ispred Švedske, Bugarske, Mađarske, Islanda i Malte. U deset utakmica Kranjčarovi odabranici ubilježili su sedam pobjeda i tri neodlučena ishoda uz razliku pogodaka 21:5. Bez poraza je kvalifikacije završilo još sedam reprezentacija - Nizozemska, Portugal, Francuska, Švicarska, Izrael, SCG i Španjolska.


Post je objavljen 21.06.2006. u 19:22 sati.