Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

tu pred svečevom crkvom ponovno opale iz trombuna. primiču se knezu i gostima tek na kraju predstave i plesa turice, čoroja i vile.

kumpanije sad imaju svoj program koji se sastoji i od pucanja, mahanja zastavama, izvijanja, sagibanja k zemlju, bacanja u vis, pa hvatanja čas s jednom, čas s drugom rukom, a završetak svake demonstracije je španjolski poklon. kad je i posljednji sudionik na taj način predstavio sebe i svoju momčad počinje mimohod gradom. tri puta oni obilaze grad kroz ulicu od puča, pa preko straduna, ispred kneza uz skraćeni prethodni program pozdrava i pucanja. najposlije se svi okupe ispred dvora i tu se sve kumpanije podijele skupine, postrojene jedna naspram drugoj na propisanoj udaljenosti.

čistina među njima je poligon na kojemu se odvija dvoboj velikog kapetana i kontrakapetana. bersa ovaj dvoboj opisuje tako plastično i detaljno (str. 116), pa kaže: "pa neznaš tuku li se od sve zbilje ili tjeraju šalu".

kad, kako se to i doliči kontrakapetan podlegne u ljutom boju, uz burno veselje, klicanje i graju vojske i naroda, veliki kapetan prilazi knezu i rapotira: "Naši su dobili. Sve je mirno".
na tu vijest knez dostojanstveno ušeta u dvor i odmah pošalje dar za pobjednika.

kraj tog 'krvavog' dana završava velika festa u kući kapetana na koju su pozvana ugledna gospoda i prijatelji.


Post je objavljen 21.06.2006. u 19:23 sati.