Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Slavko Brankov, glumac

gloria
2006., travanj, broj: 589
SLAVKO BRANKOV

Bolest liječim i šalama

Zagrebački glumac, Crni Jack iz legendarnih 'Smogovaca' koji se opet prikazuju na malim ekranima, nakon operacije raka na plućima krenuo je na kemoterapiju pun optimizma, jer mu snagu daju i njegove tri cure: kćeri Dunja i Tena te 32 godine mlađa djevojka Lea





Napisala Jagoda Zamoda
Snimci: Petar Jurica i Glorijina arhiva

U mojim se godinama, zbog stresnog i donekle neurednog načina života, može očekivati da te strefi infarkt, ali ovoj se tumorčini doista nisam nadao. Da nije bilo moje Lee, koja me natjerala liječniku, i mog instinkta koji me upozoravao da uporni bolovi u leđima i otežano disanje nisu bez vraga, tko zna kad bi bio otkriven tumor koji je godinama podmuklo i polako izjedao moja pluća - govori 54-godišnji zagrebački glumac Slavko Brankov, popularni Crni Jack iz "Smogovaca", nekadašnjeg vrlo popularnog TV serijala koji se ponovno emitira na HTV-u.

Prije dva mjeseca, dok je snimao krimiserijal "Balkan Inc.", u kojem glumi šefa albanske mafije, te sapunicu "Zabranjena ljubav" u kojoj tumači epizodnu ulogu -ure Čvarkeša, žalio se svojoj djevojci Lei na bol u gornjem dijelu leđa. No, pripisivao je to umoru, problemima s kralježnicom, a pretpostavljao je da bi se moglo raditi i o reumi. Prema svojem zdravlju, priznaje Brankov, nije se odnosio nemarno, naprotiv, držao je pod kontrolom niski tlak, uzimao vitamine, pazio na prehranu.

- Ipak sam - kaže - poslušao Leu i otišao k svojoj liječnici opće prakse. Zbog stalnog kašljucanja poslala me na pretrage krvi i snimanje pluća. Krvna slika bila je uredna, no kad su napravljene rengenske snimke pluća, tehničar je, gledajući ih, vrtio glavom: "Ne bu dobro, ne bu dobro. Vel'ka rupa, vel'ka rupa." Brzinom munje odjurio sam u Bolnicu za plućne bolesti na Jordanovcu, u kojoj je moj prijatelj i kolega Žarko Potočnjak prije nekoliko godina bio pacijent. On me preporučio svojim liječnicima - pulmologu i internistu Nevenu Miculiniću i kirurgu Zoranu Slobodnjaku. Za četiri dana obavio sam sve potrebne pretrage, a usput dijelio autograme sestrama i bolesnicima. Dijagnosticirana mi je upala bronha, a liječnički konzilij odlučio je da moram hitno na operaciju. To me i spasilo, jer kad su me "otvorili", naišli su na neuobičajen karcinom koji se godinama razgranavao. Izrezali su mi dio lijevog plućnog krila, a desno, sasvim zdravo, ostalo mi je, nasreću, netaknuto. I zaradio sam pritom, zbog crnog plućnog krila, još jedan nadimak - Crni gavran.

Kaj tu delaš u pidžami?

Slavkova djevojka Lea Slukan, 23-godišnja studentica organizacije i kulturnih djelatnosti, koja je bila uz njega kad mu je liječnik priopćio prvu dijagnozu, dva sata čekala je ishod operacije. Kad se probudio iz narkoze, Brankov joj je ohrabrujuće mahnuo iz bolesničke postelje na intenzivnoj skrbi, odakle je već sutradan premješten na odjel. U bolnici su ga posjećivale njegove zabrinute kćeri, 33-godišnja etnologinja Dunja (iz njegova prvog braka), i 12-godišnja Tena (dijete iz drugog braka) koja je od šoka dobila osip. Sjedeći uz očev krevet, gledala ga je, dodirivala i govorila: "Moj tatica, moj tatica, baš si mi sladak." I Teninu mamu, glumicu Marinu Nemet, potresla je bolest bivšeg supruga.
Od kolega, među prvima ga je posjetio Božidar Koščak, Kumpić iz "Smogovaca" .
- Došao je vidjeti - šali se Brankov - kako stoje moja plućica, a ona su već bila - na kiselo. Odstranili su mi uljeza, krvna mi je slika bila dobra, a kako sam inače u snazi, oporavio sam se prije nego što su liječnici očekivali. Stoga me doktor Slobodnjak, kad me deseti dan nakon operacije sreo u hodniku, gotovo potjerao iz bolnice: "Kaj tu delaš u pidžami, odi doma!"
Otad je Brankov na kućnoj njezi u domu svoje 32 godine mlađe djevojke Lee, u koju se zaljubio preklanjsko proljeće, kad su im se pogledi sreli u čekaonici zagrebačkog kiropraktičara Krešimira Pajdakovića. Tri tjedna nakon operacije, 4. travnja, Brankov je krenuo na kemoterapiju. Dok je u jednu ruku primao jaki koktel lijekova, drugom je - dijelio autograme.

Prvi ciklus kemoterapije, koji je trajao osam sati, dobro je podnio, mučno mu je bilo tek sutradan, a dva-tri dana nakon toga osjetio je slabost sličnu onoj kao kad ga svlada gripa. Izgubio je i dva kilograma, no zahvaljujući kuhinji Leine mame, postupno ih je i vratio.
Nakon drugog ciklusa kemoterapije, koji ga očekuje 25. travnja, liječnici će procijeniti je li potrebno i zračenje. Ne zabrinjava ga mogućnost da zbog kemoterapije ostane bez kose, no, morao se odreći nekih navika.

Razočaran svojim teatrom

- Sve donedavno nisam se odvajao od cigarete. Posljednji dim povukao sam pola sata prije operacije. Čuo sam, međutim, da tumor može nastati i od neisplakanih suza - tvrdi Brankov, kojem sad smeta miris cigareta, ali i crne kave, pa u kafićima na zagrebačkom Jarunu, u koje zalazi dok je na bolovanju, sjeda u odjeljak za nepušače. Naručuje mineralnu vodu. Nekoć je dane i noći provodio u kafiću kazališta "Gavella", gdje je, kaže, gotovo i spavao, no sad ime svog matičnog teatra izgovara s gorčinom. Duboko je razočaran. Osim nekolicine kolega, poput Zlatka Viteza, Mirjane Majurec i Žarka Potočnjaka, nitko iz uprave nije se raspitivao kako mu je, niti ga posjetio dok je ležao u bolnici, a ni sada kad se oporavlja kod kuće.

- Metastaze su, zapravo, u teatru "Gavella", a ne u mom tijelu - zaključuje Brankov, nekadašnji varaždinski fakin koji je cijeli svoj glumački vijek posvetio upravo toj kazališnoj kući. U "Gavellu" je došao još kao student, i ondje je puna tri desetljeća u stalnom angažmanu. Odigrao je 250 uloga, od toga dvadesetak glavnih, glumio je i s Histrionima na Opatovini, a izvodio je i monodrame. O svojoj teškoj bolesti govori sa smiješkom, čak zbijajući šale na vlastiti račun.

- Službeno priznajem da sam bolestan, ali privatno - ne. Dosad sam znao da uz mnogo prijatelja imam i mnogo neprijatelja, no ovaj me moj unutarnji neprijatelj uistinu zaskočio. Stoga se molim Bogu da mi pomogne da pobijedim sve što je suvišno u mojem tijelu. Ja sam borac. I optimist. Kazalište mi više nije najvažnije: nije me briga tko je preuzeo moje uloge, naprosto nemam vremena razmišljati o tome. Sad postoje drugi prioriteti. Više mislim na sebe, iz sebe crpim snagu. No, znam da nisam sam. Jer najjaču mi snagu daje pogled na moje cure: Leu, Tenu i Dunju - kaže Slavko Brankov, uvjeren da će 55. rođendan, 19. svibnja, dočekati potpuno oporavljen.

'Posljednji dim povukao sam pola sata prije operacije, no čuo sam da tumor može nastati i od neisplakanih suza', kaže 54- godišnji glumac 'Gavelle'

U Leu Slukan zaljubio se preklani, kad ju je ugledao u čekaonici kod kiropraktičara



24 sata Romana Vukadin objavljeno 07.03.2006.
Crni Džek upoznao curu ­kod kiropraktičaraPedesetpetogodišnji slavni glumac, poznat po uvrnutom smislu za humor, svoj mir našao je uz 32 godine mlađu apsolventicuJedan od najslavnijih hrvatskih glumaca Slavko Brankov, koji se još od 80-ih, otkako su krenuli "Smogovci", ne može riješiti nadimka Crni Džek, osim poslovnih niže i ljubavne uspjehe. Brankov je u zadnjih nekoliko godina nanizao odlične glavne "role" u kazalištu, glumio je u filmu "Ajmo Žuti", a trenutačno sprema ulogu kriminalca Mikija u novoj humorističnoj seriji "Damin Gambit".
No Slavka uz glumu ispunjava i velika ljubav prema lijepoj 23- godišnjoj apsolventici Lei.
- Sad smo mi kao zvijezde. Svuda nas ima! Svoju Leu sam upoznao kod kiropraktičara. On mi je okrenuo glavu prema Beogradu, a umjesto Srba vidio sam nju. I to je bilo dovoljno za početak naše ljubavi - priča romantični Brankov.
Sve češuće ga se, umjesto u birtijama, može vidjeti u šetnjama centrom grada, gdje s Leom hoda ruku pod ruku, a voli je iznenaditi i cvijećem.
- Danas su kriteriji i vrijednosti u glumi totalno promijenjeni. Kada vidim Zuhru na televiziji dobijem proljev, a on je sada junak države i vrsni glumac. I on i Pervan mlate silne pare, a ja subotom moram jesti goveđu juhu iz vrećice! Ali, nema veze, doći će i meni perje - šali se Brankov.
Trenutau010Dno je okupiran spremanjem uloge u seriji "Damin Gambit", koja bi trebala krenuti na HRT-u, a tamo će "pljačkati" Bobija Marottija i Darka Ljuštinu, koji su smješteni u staračkom domu. Očito se Crni Džek ne može riješiti uloge sitnih kriminalaca, ali publika i kritika najviše ga hvali dok glumi žene. Kocka
Brankova se do prije nekoliko godina u jutarnjim satima moglo vidjeti u Casinu na Trgu bana Jelačića.
- Još bute rekli da sam kockar! Nemam više perja za kockanje - kaže glumac


Mlada Lea bi voljela glumiti
Lea je prije nekoliko dana sa Slavkom u mirnoj atmosferi proslavila 23. rođendan. Simpatična Lea trenutačno je apsolventica Visoke škole za poslovanje i upravljanje u Zaprešiću, a otkriva nam da bi i ona jednom voljela postati glumica. Puno sreće!

Post je objavljen 21.06.2006. u 15:51 sati.