Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

+Vlasta Dryak-Kankelj, glumica

Preminula glumica Vlasta Dryak-Kankelj

Dramska umjetnica Vlasta Dryak-Kankelj umrla je u srijedu, 8. ožujka, u Los Angelesu u 95. godini života. Vlasta Dryak-Kankelj rođena je 10. listopada 1911. u Zagrebu. Do odlaska u inozemstvo nastupala je u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, u kojem je debitirala s ulogom Porcije u Shakespearovu "Mletačkom trgovcu" davne 1935.


Na njezin 94. rođendan potkraj prošle godine uručena joj je u ime ministra kulture Republike Hrvatske Bože Biškupića Monografija Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i srebrna medalja, koje su izdane u povodu stote obljetnice te kazališne kuće u kojem je počela karijeru, podsjetila je, javljajući o njezinoj smrti, hrvatska konzularna savjetnica u Los Angelesu Branka Soemen.

U matičnoj kazališnoj kući nastupala je u sezonama 1935./36., 1940.-1944. i 1945.-1952., a u tom je razdoblju gostovala u Pragu, Novom Sadu i Skopju. Nakon toga se seli u Pariz, a od 1959. živi u Sjedinjenim Američkim Državama i bavi se pedagogijom.

U klasičnom repertoaru istaknula se kao Ofelija u "Hamletu" i Hipolita u "Snu ljetne noći" (Shakespeare) te Marijana u Moliereovu "Škrtcu". Nastupala je i u dramama "Ljubavnik" i "Nasukani" Bernarda Showa, "Kraljevska visost" Somerseta Maughama, te u domaćim "Na taraci" Ive Vojnovića, "Mećavi" Pere Budaka i drugima.

Uvijek vezana ljubavlju za domovinu, s Hrvatima u Kaliforniji uvježbavala djela hrvatskih autora.


(Hina)

Post je objavljen 21.06.2006. u 14:42 sati.