Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Fairtrade

Fair Trade – prica je pocela tamo neke 1959 u Nizozemskoj. Zaklada Steun voor Onderontwikkelde Streken (skraceno S.O.S) je osnovana par godina kasnije i pocinje s prodajom proizvoda iz tkz. treceg svijeta. 1969 se otvara se prvi Weltladen http://www.weltladen-moedling.org/. Kao specijalizirani ducan za promidzbu vise pravednosti u trgovini sa zemljama treceg svijeta. Nazvane jos Zemlje Juga. Najcesci proizvodi koje tamo mozete naci su: kava, caj, med, zacini, cokolada, sok od narandze, banane, pamucna odjeca kao i mali ukrasni predmeti (drvo, kamen). Kod mene u kvartu mozete i volontirati u takvom ducanu (i u ostalima naravno), preporucam, odlicno iskustvo. Prvo vas provedu kroz ponudu i ispricaju malo kako je sve nastalo, tako nekih sat-dva, a ostataka dana prodajete te iste proizvode. Moram napomenuti da su kupci izuzetno ljubazni i strpljivi. Kad mogu, kupim takve proizvode. No ne kupujem iskljucivo nje. Meni je fina i "obicna" milka, a svoj dug drustvu odradim volontiranjem i ne predbacujem si to zapadnjacko ponasanje. Ove lokalne proizvode prvo kupi Gepa http://www.gepa.de/htdocs/index2.php (Gesellschaft zur Förderung der Partnerschaft mit der Dritten Welt mbH) ili dwp e.G. ili El Puente ili ih se kupi direktno od grupa za samopomoc i placa po duploj cijeni, jer je u cijenu uracanata i pomoc, a ne samo ekonomska vrijednost proizvoda. Cesto cete te proizvode naci i na KIRMESIMA (prostenje), ulicnim sajmovima i slicno. Sasvim sigurno cete ih naci u svim bio ducanima.

Razvoj pecata Transfair je jedan od sljedecih koraka koji jasno oznacavaju koja roba pripada fair trade lancu.
instant kava ( ima i bezkofeinske i one od jecma). Caj za oko 4 eura pakiranje,(odlican, preporucam) med, pola kile 4,80 €, dalje papaja marmelada, 2,80 € , cokolada za mazanje, sa ljesnjacima (a ne ona smedje obojena secerna smjesa koju jos zovu Nutella)

Pripravak za vrucu cokoladu (u kojoj je PRAVI kakao, a ne neki jeftini nadomjestak)

Cokolade su napravljene od nepreradjenog secera, kao ova djecja za 1,39 eura sa Mascobado smedjim secerom. Guarana cokolada, mini porcija (tu kupim ja, ne smazem cijelu tablu, a zelju sam si zadovoljila) 0,79 centi. Njihovi gumeni bomboni (za koje koriste bio-zelatinu) mi nisu fini, jel su usljed upotrebe tog zdravog sastojka bas ljepljivi i manje gumeni.
Krekeri od paprike ili parmezana su savrseni

Poznati stundentenfutter kojeg furam svuda sa sobom te cips od banane ili jabuke (obozavam).
Secer
Quinua - poznato zrno naroda Inka, slicno Amarantu, tu mozete naci i PRAVU jasmin rizu (napominjem pravu, jer su ducani prepuni jeftinih losih kopija).

Tamo mozete kupiti i moju omiljenu Kombuchu, kojoj zahvaljujem sto u zivotu nisam imala nikakve infekcije (posebno mislim na one intimne prirode). U tim ducanima mozete kupiti i fino vino po pristojnih 5 eura boca, napravljeno od nespricanog grozdja. Sad je to ovdje jako IN, kao wellness drinks, moram reci, da sam Kombuchu i Ginko te cistu brusnicu pocela piti kad jos svi ovi trensetterovci nisu znali da postoji ista osim Cole.


Meni je to jako fino i obicno to i u kaficu narucim, iako to nije ona izvorna verzija, ali je bolje popiti to nego one preslatke soda verzije. Ako moram birati omiljeni wellness drink (od gotovih proizvoda) onda su to ove Za one koji zele vise informacija, jos nekoliko linkova:
-http://www.data.org
- http://www.transfairusa.org/content/support (zanimljivi slogan, promijenite svijet s vasom salicom kave!)
-http://www.transfair.org

Zanima vas kako zapravo funkcionira trgovina kakaom?
http://www.transfair.org/produkte/kakao/Wissenswertes.php
Price seljaka o fair tradu. Nemoguce je u jednom tekstu ispricati sve, ovo vas je trebalo zainteresirati da sami thumbup trazite dalje.

Fairfleurs - Njemacka vazi za najveceg svjetskog uvoznika cvijeca, vise miliona cvjetova dolazi godisnje zracnim putem iz Afrike i Latinske Amerike. Cvijece uzgojeno bez pesticida (ne, necete cvijece pojesti ali pesticidi odlaze u tlo i zagadjuju podzemne izvore pitke vode), radnici placeni postenim nadnicama, znaci socijalno i ekolokski osvjesteni procesi. Recimo u Njemackoj mozete naci na puno mjesta takvo cvijece (neki trgovacki lanci nude jos amo takvo cvijece i tako si grade pozitivan javni imidz)
stand izgleda ovako

Tak, sad sam vas zainteresirala za zdrave ponude koje uz to pomazu i zemljama u razvoju, znate koji pecat trebate traziti i ugodan shopping!




Post je objavljen 21.06.2006. u 11:38 sati.