Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

SAMOSTAN I FRANJEVAČKA CRKVA U DUBROVNIKU : legenda o maskeronu

maskeron je ustvari maska, masketina, velika maska, jedna groteska životinjskog ili ljudskog oblika. to je također oblik kamene plastike ili dekorativni elementi u graditeljstvu i arhitekturi. naziv je podrijetlom talijanski, dolazi od izraza mascherone (fr. mascaron: anić/goldstain).

što je značenje maskerona na pročelju samostana male braće u dubrovniku; zašto je on tolika atrakcija?


Image Hosted by ImageShack.us
(d.)


primjećujem, nitko ne zna.
da budem iskrena nisam znala ni ja.
nekidan me je pitao jedan moj prijatelj koji se slučajno (ne prvi put) zatekao u dubrovniku za taj kameni simbol i njegovo značenje. nisam mu znala kazati. baš to njegovo pitanje i moje neznanje ponukali su me da malo istražujem.

rezultati su poražavajući.
- u knjižnici, nikakvog traga;
- turistički vodiči, ništa;
- literatura, povjesnice i legende, ni spomena.

image hosted by imageshack.us
primjer maskerona u dubrovniku
snimak: j.p., 2006.

(ima ih svugdje i s različitim namjenama: od ukrasa na stupovima, onofrijevoj fontani, kamenim vazama, pročeljima, kucalu na vratima kneževe palače, to su i suveniri akademskog slikara vedrana remetina, do kamena 'skakača' na franjevačkoj crkvi)

sramota je tim veća što je to kako sam napisala jedna od dubrovačkih atrakcija. sigurno je da ćete ulaskom u grad redovito zateći manju ili veću grupu promatrača koji napeto iščekuju hoće li se hrabri mladić, koji je uspio skočiti na maskeron, tu i zadržati;
hoće li uspjeti skinuti majicu i opet je uspješno, stojeći i trepereći na već izlizanom i jako ukošenom vrhu plitkog maskerona, ponovno obući.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

(d.)

možda ćete to smatrati samo vještinom i akrobacijom, kojom ćete zadivljeni, njegovu hrabrost i sposobnost nagraditi pljeskom.
možda ni on koji je uspješno (ili bezuspješno pokušao) izveo tu bravuroznu egzibiciju nije nikad čuo njezino stvarno značenje.
to je najvjerojatnije.

ali o legendi vezanoj za maskeron, malo kasnije, prvenstveno zahvaljujući malobraćaninu, ocu mariju šikiću (a ne literaturi), ali i radoznalosti moga prijatelja (i.m.), kojeg i sad srdačno pozdravljam.

želim ovdje pisati o samostanu male braće u dubrovniku prepunom znamenitosti, od kojih je maskeron samo jedna i to minorna, ali za širi puk najpoznatija.

na stranicama indeksa i na drugom pf pisala sam na tu temu pa ću koristiti dio napisanog teksta. netragom su mi nestale ilustrirane stranice.
sad se neću zamarati sličicama, naknadno ću ih ubaciti u tekst.

uz prije rečeno, ovaj tekst ima i jednu drugu svrhu.


Post je objavljen 21.06.2006. u 11:19 sati.