Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

franjevci u dubrovniku

franjevci su od davnine u dubrovniku. kroničari i povijesničari drže da je to bilo još u 13. stoljeću, što se može zaključiti na temelju usputnih bilješki putopisaca, darovnica i ostavština ili objekata u kojima su obitavali.
sadašnji samostan franjevaca je treći njihov objekt na užem gradskom području. vremenom se je red franjevaca (frate minori osservanti) reda 'male braće' ili 'siromašne braće' proširio i na šire područje dubrovnika od pelješca do konavala.

gotovo se sa sigurnošću može ustvrditi da su franjevci osservanti bili stalno na otočiću daksi još 1291. (a vjeruje se i ranije, tj. prije no što je ostavštinom saba getaldića i njegove žene otok sa samostanom prenesen u njihovo vlasništvo).

povijesni izvori šute o jednom drugom franjevačkom redu, koji je po nekim dokumentima i izvorima također boravio u dubrovniku, a lako moguće i na daksi.
riječ je o franjevcima konventualcima (OFM conv.) ili slobodnijem franjevačkom redu. dok su se osservanti pokoravali siromaštvu prema pravilima reda sv. franje asiškog, konventualci su zadržavali svoju imovinu i slobodu kretanja (smatra se da su konventualci bili učeniji i samostalniji franjevački red).
prema tim dokumentima i izvorima republika je otjerala konventualce, držeći ih mletačkim špijunima, a potom prihvatila franjevce osservante.

povijest samostana

dubrovnik je isklesan od kamena. njegovo ime značenje i kulturu istkala je bogata povijest, tradicija, ali i brojne legende. teško je pisati o bilo čemu iz njegove daleke prošlosti bez da naletiš na neku predaju, legendu ili tradiciju. tako to fino tkanje zbilje i predaja postaje nerazmrsivo i nedjeljivo tkivo njegove prebogate prošlosti.

uz franjevce male braće vezuje se i ova, koju oni sami drže tradicijom. koliko je, i da li je utemeljena na stvarnim činjenicama nepoznato je i istraživačima povijesti reda. tek, ona živi u samostanskim dokumentima, opisana je u novijim kronikama, pa je red da je prenesem.



Post je objavljen 21.06.2006. u 11:18 sati.