Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freebyrd

Marketing

Lynyrd Skynyrd - Free Bird

Evo još jedan meni jako drag bend, i ovaj put poprilično opširna biografija (koja nije samo copy-pastana od nekud).
Lynyrd Skynyrd su južnjački bend koji dolazi iz Jacksonvillea, Florida. Ime su si nadjenuli po srednjoškolskom profesoru tjelesnog Leonardu Skinneru koji ih je mrzio zbog duge kose.
1973. snimili su svoj debitantski album nazvan Pronounced Leh-nerd Skin-nerd. Radi se o odličnom albumu koji se često svrstava u sam vrh dostignuća rock glazbe. Na njemu se posebno ističe pjesma Free Bird u kojoj se "suprotstavljaju" njihova tri gitarista.
Sljedeći album Second Helping donosi njihovu najpoznatiju pjesmu Sweet Home Alabama koja je na pisana kao protestni odgovor na pjesmu Southern Man Neila Younga. Kad je ovaj album postao platinast, bili su jedini južnjački bend čija ploča je prodana u više od milijun primjeraka (osim Allman Brothers Banda).
Nakon još jednog dobrog albuma Nuthin' Fancy, uslijedio je također vrlo dobar Gimme Back My Bullets, no zbog malo drugačijeg stila nije se dobro prodavao.
Bend koji je svojedobno svirao 123 noći za redom, odlučio je održati tri koncerta na kojima će snimiti svoj prvi live album – One More From The Road koji je postao platinast u manje od 4 mjeseca.
1977., samo tjedan dana prije njihove turneje Tour Of The Survivors (ironija!) kojom su htjeli promovirati novi album Street Survivors, u padu aviona stradali su pjevač Ronnie VanZant, gitarist Steve Gaines i njegova sestra Cassie koja je bila prateći vokal grupe.
To je na neko vrijeme prekinulo rad grupe, a u međuvremenu je izdana odlična kompilacija Gold & Platinum koja je svjedočila o njihovoj kvaliteti.
1987., deset godina nakon tragedije, ponovno su se okupili, a Ronnieja je zamijenio brat Johnny VanZant koji je odlučio nastaviti ondje gdje je njegov brat stao i tako održati "obiteljsku tradiciju". Do danas snimili su nekoliko iznenađujuće dobrih albuma, a posljednji studijski snimak iz 2003. nosi ime Vicious Cycle. Zvuče svježe i originalno, no još uvijek su vjerni svojim korijenima.
I danas, sa svojim trostrukim "napadom" gitara, otkačenim frontmenom i fenomenalnom ritam-sekcijom, pružaju jedinstven doživljaj na svojim koncertima punim energije, ali i prisjećanja na preminule članove. Osim što danas rijetko možete vidjeti toliko dobrih gitarista na istom mjestu, još jedno "tajno oružje" benda je klavijaturist Billy Powell. Najveći adut ovog benda su upravo live nastupi na kojima sviraju s toliko strasti i čini se da doista uživaju u tome što rade.

Preporučeni albumi:
studijski: Pronounced Leh-nerd Skin-nerd
koncertni: One More From The Road
kompilacijski: Gold & Platinum

Lynyrd Skynyrd - Free bird (9:02) 192kbit, Joint Stereo, 12MB

If I leave here tomorrow
Would you still remember me?
For I must be travelling on, now,
'Cause there's too many places I've got to see.
But, if I stayed here with you, girl,
Things just couldn't be the same.
'Cause I'm as free as a bird now,
And this bird you can not change.
Lord knows, I can't change.

Bye, bye, its been a sweet love.
Though this feeling I can't change.
But please don't take it badly,
'Cause Lord knows I'm to blame.
But, if I stayed here with you girl,
Things just couldn't be the same.
Cause I'm as free as a bird now,
And this bird you'll never change.
And this bird you can not change.
Lord knows, I can't change.
Lord help me, I can't change


Post je objavljen 21.06.2006. u 11:01 sati.