Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

prema arhivskoj dokumentaciji najduže je trajala izgradnja crkve, njezino unutrašnje uređenje i vanjski izgled. isti dokumenti navode imena graditelja spominjući i ugovore koje je s njima sklopila 'republika' (najveći teret gradnje snosila je 'republika', ali i pojedini građani).

podatak o izgradnji velikih vrata crkve kazuje kako je dana 5. travnja 1498. godine bio sklopljen ugovor izmedu braće leonarda i petra petrovića i zastupnika male braće. velika vrata bi bila izvedena u formi skulpture s likovima i floralnim ukrasima. u luneti se je trebao nalaziti reljef pietŕ (marija s mrtvim kristom u krilu), a nad gredom nadvratnika reljefi sv. jeronima s desne i sv. ivan krstitelj s lijeve strane. na vrhu lunete lik krista svevladara , s knjigom u lijevoj ruci, dok je desnica uzdignuta na blagoslov. to je svakako jedan od najljepših crkvenih portala. vrata su trebala biti dovršena do kraja 1499., a dovršena su ranije, jer je rečeni ugovor uz suglasje stranaka raskinut u svibnju te godine.

Krajnji domet kasnogotičke kamene skulpture u Dalmaciji uopće je kameni portal crkve Male braće u Dubrovniku s Bogorodicom s mrtvim Kristom u luneti, djelo braće Leonarda i Petra Petrovića (1498.).

Image Hosted by ImageShack.us

michelangelova pieta



Post je objavljen 21.06.2006. u 10:55 sati.