Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/travelfreak

Marketing

tulum, meksiko

Nas prvi izlet autom iz Playe del Carmen bio je Tulum, male rusevine Maja smjestene na karipskoj obali. Dosli smo rano ujutro prije navale hordi turista. Rusevine ovdje su male i nisu toliko impresivne kao neke druge koje smo vidjeli, ali su jedine koje su smjestene na brezuljku s pogledom na more i to ih ipak cini posebnima. Osim lokacije, ima jos nesto u Tulumu sto ga cini posebnim. Dok smo stajali na jednoj stijeni okruzeni grmljem i dok je Bart nesto slikao, ja sam malo gledala okolo, kad mi pogled iznenada padne na nesto sto me je grozno uplasilo. Bio je to guster, ali ne onaj mali obicni. Ne, ovaj je bio debel i dug sigurno 40-tak centimetara. Nevjerojatno, ovo putovanje je stvarno u znaku gustera. Viknula sam i potrcala u suprotnom smjeru od njega. Kad ga je Bart vidio, i on se uplasio.

Rusevine Tulum.

Photobucket - Video and Image Hosting

Jedinstvena lokacija Tuluma.

Photobucket - Video and Image Hosting

U dnu slike mozete vidjeti jednu iguanu.

Photobucket - Video and Image Hosting

Ono sto u tom trenutku nismo znali je da je Tulum pun ovakvih gustera koji se zapravo zovu iguane. Zive po cijelom Yucatanu i tamo su to toliko obicna stvorenja kao sto je nama npr. galeb. Nakon tog prvog primjerka vidjeli smo ih jos puno, a neki su bili stvarno ogromni. Nakon sto si ih vec 20 vidio, vise ih se toliko ne bojis. Mirne su to bestije kojima je najdraze stajati na suncu i ne pomicati se s mjesta, tako da ih je lako slikati. Na nekim mjestima na Yucatanu je moguce slikati se s pitomim primjercima, stave ti ih na ruku ili gdje hoces i tako te slikaju. Vjerujte mi, mi to nismo napravili.

Sto kazete o ovom primjerku?

Photobucket - Video and Image Hosting

Nakon sto smo rusevine i iguane dobro pogledali, odlucili smo otici se okupati. Trebalo nam je neko vrijeme da nademo plazu. Problem u Tulumu je, kao i na cijeloj obali Meksika, da hoteli imaju vlastite privatne plaze koje su ogradene i gdje se samo gosti hotela mogu kupati. Samo neke plaze su javne i trebas ih znati naci. Nakon sto smo se neko vrijeme vozali i vidjeli desetke hotelskih naselja, nabasali smo na jednu javnu plazu koja je stvarno bajkovito izgledala. Bijeli pijesak jos finiji nego u Playi, puno palminih stabala, a na sredini plaze mali kafic sa slamnatim krovicem. Najbolje od svega je da iza plaze, za razliku od Playe, nema nikakvih zgrada. Vidis samo palme i iza njih sumu, a to je puno ljepse nego kad u pozadini stoje svakakve ruzne grdosije od hotela. Kad bi ja tamo bila na vlasti, zabranila bih da se grade visoke betonske zgradurine i gradevinsku dozvolu bih davala samo onim projektima koji bi se dobro uklapali u okolis. Ali sto ces, to je realnost. Tamo gdje dolazi puno turista uvijek ce se graditi ruzne zgradetine. Tako je svuda, u Meksiku, u Spanjolskoj, u Francuskoj, a nazalost i u Hrvatskoj.

Plaza u Tulumu.

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Post je objavljen 22.06.2006. u 10:02 sati.