Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

Image Hosted by ImageShack.us


juraj dragišić De Natura celestium spirituum


za vrijeme granatiranja, prostor knjižnice pretrpio je velika oštećenja od 3 granate *) koje su ga direktno pogodile (oštećen je dio knjiga i namještaja), pa je knjižnica ostala zatvorena sve do ove 2004. godine. u obnovljene prostore i restauriranu ili novu opremu vraćeno je bogatstvo kojem je prijetilo raspadanje u privremenom smještaju dok su trajali obnoviteljski zahvati. eto je, ponovno sja starim sjajem, ljepotom i bogatstvom.


*)
"...nazočili su prigodnoj svečanosti kojom je otvorena obnovljena knjižnica franjevačkog samostana Male braće, jedna od sto najvrednijih knjižnica u svijetu koja posjeduje više od 70 tisuća knjiga, a najstariji zapisi datiraju iz 10. stoljeća.
U knjižnici, koja je teško stradala tijekom srpsko-crnogorske agresije, nalazi se 210 inkunabula, tisuću knjiga iz 16. stoljeća, među kojima su i prvi prijepisi Gundulićeva 'Osmana' te prvi tisak Marulićeve 'Judite'.
Tijekom srpsko-crnogorske agresije na franjevački samostan pala je 51 granata, a obnova knjižnice počela je 1994. godine.
Knjižnica je obnovljena uz potporu Razvojne banke Vijeća Europe te Vlade RH, a u nju je uloženo oko tri milijuna američkih dolara."
(2003.)


Post je objavljen 21.06.2006. u 09:23 sati.