Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

rukopisnu baštinu franjevačkog samostana 'mala braća' u dubrovniku, obradio je mijo brlek:
Rukopisi Knjižnice Male braće u Dubrovniku / Mijo Brlek. - Zagreb : Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, 1952-. - sv. ; 24 cm. - (Hrvatska bibliografija ; Niz C, knj. 3)
franjevački samostan nema posebno tiskani katalog inkunabula, premda su sve hrvatske inkunabule obrađene u zajedničkoj publikaciji:
"Inkunabule u Narodnoj Republici Hrvatskoj / Josip Badalić , Djela Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnost, knjiga 45, Zagreb, l952."

u posebni dio dragocjenosti samostana ubraja se glazbeni arhiv, koji je relativno novijeg datuma, ali samo kad je riječ o njegovom 'otkriću'.

na postojanje ovog glazbenog fonda od posebnog značenja u muzikološkoj literaturi, prvi je upozorio fra frano jurić 1919. formiranje ovog fonda bio je pionirski rad prirodoslovca, ljekarnika, povjesničara i dugogodišnjeg orguljaša samostanske crkve o. ivana evandeliste kuzmića (1807.-1880.).
živeći i djelujući (kao diplomirani ljekarnik) u gradu u kojem su još bili živi i bogati tragovi jedne razvijene građansko-aristokratske kulture, koja je bila u silaznoj putanji tijekom druge trećine 19. stoljeća, predao se sređivanju stoljećima nagomilane i nesređene zbirke muzikalija.


Post je objavljen 21.06.2006. u 09:19 sati.