Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

smatra se kako je glazbeni fond ovog samostana spada opsegom među najveće, a sadržajem u najznačajnije muzikološke fondove europe.

do danas se još nitko nije prihvatio organizacije jedne cjelovitije prezentacije ovog glazbenog blaga, iako se glazbena akademija iz zagreba posljednjih godina nastavila daljnje sređivanje i signiranje dokumentacije.

iako fond sadrži preko 10.000 glazbenih djela, do sad je uređeno i katalogizirano oko 7.500 skladbi (tiskanih ili u rukopisu). dostupne su javnosti. također je identificirano 1.811 skladatelja, a od tog broja 240 je domaćih. prema zaključku stručnjaka muzikološkog zavoda akademije pouzdano se zna da u cjelokupnom sadržaju zbirke nisu isključivo samostanski materijali, nego i muzikalije koje su tu dospjele dokidanjem nekih samostana, primjerice onih na daksi, lopudu, badiji...), ili ostavštinama plemićkih i građanskih kućnih arhiva i zbirki. moglo bi se zaključiti kako ovaj arhiv okuplja cjelovitu notnu glazbenu dokumentaciju dubrovačke kulturne sredine starijih razdoblja.
i na kraju osim arhiva tu je i velika zbirka starih instrumenata (koja je kad sam je zadnji put vidjela bila u vrlo lošem stanju).


Post je objavljen 21.06.2006. u 09:18 sati.