Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Hazor, oko vrata

Prema sjeveru Galileje
Hazor
Svaki arheolog koji istražuje drevna razdoblja drži da mu je pala sjekira u med, ako slučajno naiđe na gradska vrata. To se dogodilo i Yigal Yadinu, izraelskom arheologu koji je iskapao Hazor. On je zapravo baš na primjeru ovog nalazišta utemeljio »izraelsku školu arheologije.« Posrećilo mu se, pa je našao gradska vrata, no problem je bio što je iznad vrata već postojalo nalazište s važnim ostacima, koje nije smjelo biti uništeno. I što je Yadin napravio? Lijepo je sve što je bilo iznada vrata premjestio nekoliko metara dalje. Kamen po kamen.

Image Hosted by ImageShack.us

Na fotografiji vidite te premještene nalaze. Riječ je o velikom gospodarskom kompleksu, koji je služio kao skladište, ali i kao radionica. Pripada negdje 9. ili 8. st. pr. Kr.
Unutar toga prostora bio je i tijesak za masline, čiji su kameni dijelovi originalni, a ostalo je pridodano kako bi se i učenicima na školskim izletima moglo dočarati čemu je sve to služilo.

Image Hosted by ImageShack.us

Naravno, tu je i crtež koji sve objašnjava, pa sam i njega snimio.

Image Hosted by ImageShack.us

No, vratimo se onom medu u koji je pala sjekira - gradskim vratima. Kako je ovo premješteno skladište iz 9. ili 8. st. bilo iznad vrata, sama vrata moraju biti starija, pa ih se smješta u 10. st. pr. Kr., to jest u vrijeme Salomona ili ubrzo nakon njega.

Image Hosted by ImageShack.us

Njihova je struktura tipična za čitavo razdoblje željeznog doba (od 10. do 7. st. pr. Kr.). Naime, sastoje se od ceste koja prolazi između zidova (kako to obično biva kod gradskih vrata), no u ovim zidovima s obje strane nalazimo malene prostorije, tako da vrata s obje strane imaju tlocrt koji sliči zubljama. Zato ih arheolozi i nazivaju »zubljasta vrata.«
To je bio dio obrambene taktike. U svaku od tih malih prostorija mogla je stati vojna posada, koja bi, kao u zasjedi, ovdje neprijatelju otežavala ulazak u grad.
Ispod ovih vrata nađeno je još starijih ostataka, iz brončanog doba, a to znači iz razdoblja prije nego što su Izraelci došli u ove krajeve.
Ovdje ispod kasnijeg zida izviruje ulaz u hram iz 12.-11. st. pr. Kr.

Image Hosted by ImageShack.us

Vjerojatno je hram pripadao Kanaancima, narodu koji je ovdje živio prije Izraelaca.

Post je objavljen 21.06.2006. u 08:30 sati.