Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Dora Lipovčan, glumica


Lipovčan , Dora OSNOVNI PODACI
ime: Dora
prezime: Lipovčan
spol: žensko
datum rođenja: 20.7.1977
zanimanje: Glumac
trenutno prebivalište: Zagreb



gloria2006., travanj, broj: 590
DORA LIPOVČAN

Dotjerala sam se za Roberta De Nira

Zagrebačka glumica (27), kći saborske zastupnice Jagode Martinčević i publicista Srećka Lipovčana, sprema se na njujorški festival Tribeca, gdje će se 29. travnja prikazati film 'Dva igrača s klupe' Dejana Šorka u kojem ima glavnu žensku ulogu, a u publici će biti i suosnivač smotre slavni američki glumac i njezin idol s kojim se želi upoznati pod svaku cijenu



Razgovarala Dea Lastić
Snimio Mario Kučera

Dok na televiziji, u ulozi tajnice načelnika policije u serijalu "Balkan Inc.", "putuje" od kreveta do kreveta svakog novog šefa, zagrebačka glumica Dora Lipovčan se priprema na putovanje života - ono u New York, na filmski festival Tribeca, koji su prije četiri godine osnovali Robert De Niro i Martin Scorsese. Izbornici festivala su, naime, između dvije tisuće poslanih filmova odabrali petnaest, među kojima je i crna komedija Dejana Šorka "Dva igrača s klupe", gdje Dora glumi glavnu žensku ulogu, Ukrajinku Stelu. Stoga 27-godišnja glumica odbrojava sate do petka kad će, s redateljem i kolegama Goranom Navojcem, Tarikom Filipovićem i Borkom Perićem, otputovati u New York gdje će se u subotu, 29. travnja, prikazati film koji je svoju hrvatsku premijeru imao prije pet mjeseci.

- Posjet festivalu na kojem će se okupiti svjetska glumačka elita za mene je velik događaj - kaže glumica čiji se filmovi "Put lubenica" i "Libertas" tek očekuju u dvoranama, a publici je poznata i po ulogama iz drama "Duga mračna noć", "Holding", "Policijske priče" i "Garcia", te kazališnih predstava "Karlovac", "Kanibali", "Grižula" i "Becket". To je i zgodna prilika da je uoči neki od američkih redatelja, što može rezultirati novim ulogama. Zbog toga je zamolila jedinog hrvatskog stilista čiji rad cijeni, Viktora Dragu, da joj osmisli izgled za tri dana i večeri koje će provesti na festivalu. Viktor se odazvao jer je suglasan da je glumcima dobar imidž presudan za uspjeh. Stoga je posudio kreacije hrvatskih dizajnera Leonarde Boban i studija Boudoir te se pobrinuo da Dora u New Yorku izgleda kao prava zvijezda.

Kako se inače odijevate za svečane prilike?
- Kombiniram skupocjene komade odjeće, koje mi daruje supruga mog oca, Ljiljana Kaliterna Lipovčan, s komadima koje sam kupila u dućanima rabljene robe.
Imate li tremu od hoda po crvenom tepihu u New Yorku?
- Ne, ali sam zato uzbuđena jer ću vidjeti uživo Roberta De Nira, svog idola. Prići ću mu i upoznati se, koliko god zaštitara bilo oko njega. A na projekciji filma neću gledati sebe na ekranu, nego ću pratiti njegove reakcije na film.
Mislite li da će se De Niru svidjeti "Dva igrača s klupe"?
- Voljela bih. Inače sam vrlo kritična prema filmovima u kojima glumim, no ovaj je doista dobar. Osim toga, uloga koju u njemu igram je moja najdraža uloga jer je cjelovita. Bilo je zahtjevno pripremiti je - tri mjeseca sam učila ukrajinski na privatnim satima s profesoricom iz Ukrajine. Rola je i psihički iscrpljujuća. Glumim Stelu, djevojku koja iz rodne Ukrajine kreće u London misleći da je ondje čeka čovjek u kojeg je zaljubljena. Putem upada u lanac trgovine seksualnim robljem, završava u Hrvatskoj gdje doznaje da se muškarac kojeg voli vjenčao s drugom te se potom zaljubljuje u Hrvata.
Kako vam je bilo snimati scene seksa s Goranom Navojcem, navodno vašim bivšim dečkom?
- Goran i ja nikada nismo bili par. Dugogodišnji smo prijatelji. Upoznala sam ga kao djevojčica od dvanaest godina kad sam u Dubrovniku ljetovala, a on glumio na Igrama. S njim je odlično raditi jer je sjajan partner. Osim toga, ljubavne scene je uvijek lakše odigrati s prijateljem, nego s nekim koga vidiš prvi put.
Jeste li se posebno pripremali za erotske prizore?
- Takvi prizori su delikatni, i uvijek se trebaju dobro pripremiti. Sreća je što se redatelj i ja izvrsno profesionalno poznajemo jer smo zajedno snimili već stotinjak radiodrama, zbog čega je točno znao kako me uputiti u scenu. Osim toga, ovo nije bila moja prva razgolićena scena: već sam u "Dugoj mračnoj noći" imala takav prizor s Alenom Liverićem, no i tada me pratila sreća jer smo nas dvoje frendovi, pa nije bilo nelagode.
Jeste li se sramili skinuti pred kamerama?
- Ne. Nudist sam već godinama i nemam problema s vlastitim tijelom. Zato sam se, kad smo snimali te scene, skinula čim sam stigla na set, da se svi priviknu. Ja na njihovo zurenje u mene golu, a oni na mene golu. Nakon deset minuta sve je bilo normalno.
Kako je bilo glumiti prizor oralnog seksa s Tarikom Filipovićem?
- Urnebesno smiješno. Tarik i ja se znamo godinama, pa smo se beskrajno zabavljali nad činjenicom da on mora vjerno odglumiti da mu ja nešto vrlo dobro radim, dok ja, zapravo, ne radim ništa. Stalno sam ga zezala govoreći kako mi je baš žao što mu nikako ne mogu pomoći.
Što su vam na te scene rekli roditelji, publicist Srećko Lipovčan i saborska zastupnica Jagoda Martinčević?
- Bili su ponosni. Oni su slobodoumni intelektualci koji znaju razgraničiti umjetnost od vulgarnosti. Iako su se razveli kad su mi bile samo tri godine, i jedno i drugo su me odgojem usmjeravali u kulturu. Mama, koja je tada radila kao glazbena kritičarka,
inzistirala je da idem u muzičku školu i brinula se da redovito posjećujem koncerte i kazališne predstave, dok me tata, baš kao što to čini i danas, opskrbljivao literaturom vrijednom čitanja. Oduvijek su me poticali da razvijam svoje talente, zbog čega su me kad mi je bilo šest godina upisali u ZeKaeM. Zahvaljujući njihovoj podršci, rano sam počela raditi, a za glumca je bitno da što prije počne učiti kroz praksu: tako sam već sa sedam godina odigrala svoju prvu ulogu, i to u predstavi "Kapetan Oliver" kazališta "Gavella" koju je režirao Vlado Habunek.
Zbog čega se još niste zaposlili niti u jednom kazalištu, nego radite kao slobodnjak?
- Pokušavam se zaposliti već četiri godine, otkad sam diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. No, nisam dobila pravu priliku, možda i zbog političke karijere moje mame. Mnogi su se ponašali kao da su njezini stavovi i moji, optužujući me da sam hadezeovka. A nisam, niti ću ikada biti član neke stranke jer je politika preprljava. Dapače, po političkom uvjerenju sam liberal, a moj idol među političarima je Vlado Gotovac.
Svađate li se s majkom zbog suprotnih političkih uvjerenja?
- Više ne. Prije jesmo, strašno. Obje smo tvrdoglave, i ne odustajemo dok ne uvjerimo protivnika u vlastito mišljenje. Ipak, na kraju smo shvatile da su prepirke besmislene, pa smo odustale.
Općenito, kakav odnos imate s roditeljima?
- Otkad sam se, kao 19-godišnjakinja, odselila od mame, slažemo se izvrsno, kao prijateljice. A s tatom je tako odmalena: oduvijek me tretirao kao odraslu osobu, čak i kad mi je bilo pet godina. Naš se odnos odonda nije mnogo promijenio - nalazimo se na kavi, a on mi da presjek izdavaštva i opskrbi me novim, dobrim knjigama. Tako sam od njega i mame naslijedila oko tri tisuće knjiga.
Kako najradije provodite slobodno vrijeme?
- Ugađam si, igram se sa svoje tri mačke, spavam satima. Gledam filmove i televizijski program, i mnogo čitam.
Gledate li sapunice?
- Pratim sve što se snima u Hrvatskoj, pa tako i sapunice. Ipak, žalim glumce jer muku muče izgovarajući tako loše napisan tekst. Jedino Kseniji Pajić uspijeva zvučati uvjerljivo.
Imate li dečka, i kakav muškarac mora biti da se u njega zaljubite?
- Trenutno nisam u vezi. A, zaljubljujem se u pametne muškarce jer me nevjerojatno pali kad skužim da je netko inteligentniji od mene.
Koje su vaše mane, vrline i poroci?
- Pušim cigaretu za cigaretom, to mi je odvratan porok. Mana mi je to što nikako da počnem učiti iz tuđeg iskustva, nego sve moram proći metodom vlastite kože. A, vrlina je vjerojatno to što, kad god mogu, pomažem ljudima.
O imidžu za njujoršku premijeru Dora je potražila savjet asova hrvatske modne scene
'Ne stidim se erotskih scena, a moji roditelji znaju razgraničiti umjetnost od vulgarnosti', kaže Dora

Premda joj je majka zastupnica HDZ-a u Saboru, Dora je uvjereni liberal

Post je objavljen 21.06.2006. u 03:53 sati.