Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/artshow

Marketing

28. salon mladih

ZAGREB, 20. lipnja, u Društvu HDLU, Trg žrtava fašizma bb u 20 sati otvorio se 28. salon mladih. Nakon otvorenja i proglašenja nagrada održao se koncert grupe Minimum system requirement. Izložba se može pogledati do 20. srpnja.

'Žiri ovogodišnjeg Salona u sastavu Marijan Crtalić, Karmen Dugeč, Đorđe Jandrić, Ivana Kancir, Mladen Lučić - predsjednik, Damir Sokić, Leo Vukelić, od 300 prijavljenih radova odabrao je 53 za izlaganje.
Na raspisani natječaj za autorsku koncepciju 28. salona mladih prijavila se i autorska grupa povjesničara umjetnosti 'Katapult 6'. Organizacijski odbor Salona (Ana Barbić Katičić, Petar Barišić, Nikolina Ivezić, Đorđe Jandrić, Paulina Jazvić, Mladen Lučić, Borivoj Popovčak i Damir Sokić) prihvatio je njihovu koncepciju 'Zagreb 19:00 – Seul 02:00' kao integralni dio Salona, odnosno kao njegov neovisni segment.
Kao gost ovogodišnjeg Salona predstavio nam se Daniel Brickman s performanceom Sequences na otvorenju.
Organizacijski odbor 28. Salona mladih raspisao je natječaj i za teorijski tekst. Na natječaj nije pristigao ni jedan rad, no likovni umjetnik i povjesničar umjetnosti Nikica Klobučar je za natječaj umjesto teorijskog teksta predložio intervju s članovima Ocjenjivačkog suda, što je i usvojeno.
U srijedu, 21. lipnja od 11-19 h trajat će performans 'Rodion' Stjepana Grbića.

»Dotjerani« radovi na Salonu mladih

Na Salonu ove godine izlaže 50 umjetnika, uglavnom studenata, apsolvenata i netom diplomiranih umjetnika s likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci i Splitu

Dvadeset i osmi Salon mladih, bijenalna manifestacija stvaralaštva mladih umjetnika koji tek osvajaju mjesto na umjetničkoj sceni, otvorila se u utorak na večer u zgradi Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Na Salonu ove godine izlaže 50 umjetnika, uglavnom studenata, apsolvenata i netom diplomiranih mladih umjetnika s likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci i Splitu.
Novost ovogodišnjega Salona jest pomicanje dobne granice umjetnika na 30, umjesto dosadašnjih 35 godina te nedostatak autorske koncepcije, inače glavnog obilježja takve manifestacije. S obzirom na toda su sve prijavljene koncepcije odbačene iz različitih razloga, izbor 50 od 300 mladih umjetnika obavljen je po principu »najbolje od najboljeg«, a najbolji su na samom otvorenju dobili tradicionalnu Veliku nagradu Salona i još tri jednakovrijedne nagrade. Što se tiče samih radova, Damir Sokić iz Organizacijskog odbora istaknuo je da su prijavljeni radovi poprilično »dotjerani«, dok se od mladih umjetnika očekivalo više sirove energije.
Među radovima mladih umjetnika organizatori su istaknuli projekt grupe mladih kustosa Katapult6 (Ivana Bago, Irena Borić, Vladimir Čajkovac, Ivana Hanaček, Marta Kiš, Ana Kršić Lozica) koji su za ovu prigodu osmislili internet projekt u kojem domaća publika ima priliku upoznati rad mladih južnokorejskih umjetnika. Ovogodišnji Salon otvorio je i natječaj za teorijski rad, ali mladi kustosi nisu pokazali interes za to. Umjesto planiranog teoretskog teksta, Salon će u katalogu imati razgovore što ih je sa članovima ocjenjivačkoga suda vodio povjesničar umjetnosti i umjetnik Nikica Klobučar, što je ujedno i njegov rad na Salonu.
[M. K.]

Post je objavljen 20.06.2006. u 23:20 sati.