Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Moja pravednost nije ništa manja od pravednosti Habesijskog kralja

Ovo je hikaja o dvojici mladica koji su se bavili trgovinom konja.
Jednog dana ih njihovo pleme posalje u habesistan da prodaju konje koje su uzgojili, medju njima je bio jedan od velike vrednosti. Dvojica mladica stigavsi u habesistan na putu ih presretne kraljev sinovac i oduzme im najboljeg konja ne davsi im nikakvu nadoknadu za njega. Dv1jica mladica ovako zabrinuta nastavise put do jednog hana i tu prodase ostale konje koji su im pokrivali samo troskove a pravu zaradu su trebali uzeti na onom dragocenom konju. Ovako zabrinuti sta da rade susretose se sa vlasnikom hana i ispricase mu svoju sudbinu. Handzija ih posavetova da uzmu jednog dobrog prevodioca i da odu kralju ispricaju sta im se desilo i da ce ih kralj primiti i nadoknaditi im stetu koju im je naneo njegov sinovac.
Dva mladica tako uradise otidose kralju sa jednim prevodiocem i posle dijaloga kralj im dade samo onoliko para kolko bi se jedva mogli vratiti u svoje mesto.
Dva mladica opet tako zabrinuti vratise se u han gde su prebivali i ispricase handziji sta im se desilo kod kralja. Handzija im rece da sutra krenu zajedno kod kralja i da isprave situaciju.
Narednog jutra se svi trojica pojavise kod kralja i jos jednom mu ispricase dogadjaj koji im se desio . Kralj ce na to brzo reagovat i dade im onoliko para kolko im je dragoceni konj vredeo i rece im da ujutru kada budu napustali grad jedan izadje na zapadnu a drugi mladic na istocnu kapiju. Oni tako zadovolji provedose noc u hanu i ujutro krenuse na put. Uradise kako im je kralj naredio i tamo van grada se sastadose. Kad su se sastali upitase jedan drugog sta su videli. Jedan rece video sam kraljevog sinovca kako visi a drugi video sam lazljivog prevodioca kako visi.
Posle duze vremena ova dva mladica u islamskom svijetu postaju dvije vazne osobe jedan je halifa hazreti OMER a drugi je njegov namesnik valija u egiptu. Egipatski valija naumi da napravi jednu velelepnu dzamiju u egiptu i oduzme jednom jevreju plac za dzamiju. Naravno na ovo se jevrej poce buniti ali nije mu fajda. Neko jevreja uputi idi u MEKKU i zali se halifi on ce ti pomoc. Jevrej tako i uradi ode do Mekke i potrazi halifu. Ljudi mu rekose da se odmara u hladovini jedne palme. Jevrej ode do palme i pozdravi se i upita coveka u odrcanom odijelu gde je halifa i hazreti OMER mu rece da je on halifa na sta se jevrej zacudi. Bez ikakve nade da ce mu taj odrcani covek pomoci on se pozali halifi. Halifa uze jedno parce kosti koje je lezalo na zemlji i na njemu napisa nesto i dade jevreju da odnese egipatskom valiji. Jevrej tako i uradi ponese poruku valiji koji mu automatski vrati oduzetu zemlju. Jevrej sa velikim cudjenjem zapita sta pise na kosti koju je dao i rekose mu "TAKO M0 ALLAHA MOJA PRAVEDNOST N0JE N0STA MANJA OD HABES0NSKOG KRALJA". Naravno na ovu poruku valiji je odmah doslo na um sta im se desilo dok su bili mladici i bavili se trgovinom i vratio je oduzetu zemlju. Jevrej se na ovakav jedan dogadjaj iznenadi i vide koja je snaga islama i odmah predje na islam i dade svoj plac za izgradnju dzamije.

ovo je kratka verzija istinitog dogadjaja...


Post je objavljen 20.06.2006. u 23:15 sati.