Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Robert Raponja, redatelj

 Robert Raponja

KAMERNI TEATAR 55 & SARAJEVSKI RATNI TEATAR

NEBOJŠA ROMČEVIĆ Karolina Neuber


SLOVO O REDITELJU - ROBERT RAPONJA

Robert Raponja roden je 1964. godine u Puli. Na Filozofskom fakultetu apsolvirao je komparativnu književnost i italijanski jezik i književnost, da bi 1989. diplomirao režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Od tada režira u gotovo svim teatarskim centrima Hrvatske, te u Sloveniji, a u novije vrijeme najčešće je gostom bosanskoherccgovačkih tcatara.

Spada medu roditelje - putnike kojima nove sredine predstavljaju veliki izazov. Posebnu pozornost kao rcditcij posvećuje suvremenim dramskim piscima, a do sada je režirao tekstove M. Lukšić, T. Šuput, M. Brumeca, L. Martinee, S. Sinovčić, A. Šoljana, F. Hadžića. B. Scnkera, I. Kušana, K. Paladin, M. Gavrana, P. Weisa, F. Mitcrrera, A. Hinga, D. Mamaeta, 1). Lukića, C. Magrisa, te J. S. Sinistcrre. Na njegovom reditcljskom repertoaru nala/.e se i djela klasika Aristolana, Sofokla, Shakespearea, Molierea, (ioldonija i Shillera.

Kao roditelj nastoji se duboko nastanili u glumcu i tamo se sakriti. Voli onu režiju koja se na prvi pogled ne primjećuje, a duboko zadire u smisao literarnog djela i zajedno sa svim suradnicima nastoji ga oživjeti na sceni. Posljednjih godina istako se režijom scensko-glazbenih spektakala kao što su projekti Regniun Novum autora Darka Lukića, Pulisej Borisa Senkera, te Valigaštar Tomislava Milohanića.

Prema osobnom osjećanju, Raponja je s najviše stvaralačog zadovoljstva i slobode u posljednje vrijeme radio u bh. teatarima: u mostarskom HNK postavio je Ljubavi Georgea Washingtona Mire Gavrana i Gospodu Glembajeve Miroslava Krlcžc, dok je u tuzlanskom Narodnom pozorištu režirao Ifigeniju na Tauridi J. W. Gocthca. Ipak, najveću afirmaciju, kako na bh. scenama, tako i diljem Europe, stekao je postavkom drame Josea Sanehisa Sinisterra Ay, Carmela u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Trenutno je i stalno angažiran kao umjetnički voditelj Istarskog narodnog kazališta u Puli, gdje se bavi i pedagoškim radom.
izvor Posted by Picasa

Post je objavljen 20.06.2006. u 17:17 sati.