Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Razredništvo

Mnogi se slažu da je u svoj toj potcijenjenosti u školstvu, najpotcijenjenije razredništvo. Dugo vremena ta kategorija djelatnika nije ništa extra dobijala, sad razredništvo zamjenjuje dva sata u nastavi.
Kad sam počinjao raditi, razrednici su pažljivo birani. Budući da sam došao na zamjenu, ravnateljica mi je, slijedom nekih unutarnjih odnosa u školi, kako sam poslije shvatio, dodijelila i razredništvo. U drugom razredu je moj razred neslužbeno proglašen najboljim na školi i ja sam smijenjen. Uskoro sam i školu promijenio.
Na sadašnjoj školi po pravilu dobijam najteža razredništva. Recimo ovako naprimjer, dvije ogorčene primalje ponavljačice koje sam dobio u prvom razredu, završile su u četvrtom s odličnim uspjehom školu, jedna je našla uspješnog muškarca u prestonici, druga studira, neki kolege su mi predlagali, kad sam tek dobio razred, da im sugeriram ispis iz škole.
Rad u razredu može biti rutinski, razredništvo nikako. Neki ljudi imaju privilegiju da nikad nisu bili razrednici.
Svoje nastupe rijetko pomno pripremam, uglavnom govorim intuitivno. Kad sam tek izabran prije dosta godina za županijskog sindikalnog povjerenika, u razgovoru s ravnateljem sam predložio da razredništvo postane socijalna kategorija, odnosno da ga dobiju automatski oni kojima nedostaje sati do pune norme. On se nasmijao i pristao, nakon što sam mu pozitivno odgovorio na pitanje, da li bih ja pristao da izgubim razredništvo nakon drugog razreda. Ništa strašno, to mi se već događalo, hladno sam odgovorio.
To sad funkcionira i imamo zanimljive situacije, u jednom prosječnom razredu ima deset pohvaljenih, petnaest kažnjenih učenika, u najboljem razredu škole nitko nije ni pohvaljen niti kažnjen. Pohvale predlažu razrednici i vrlo često dolazi do oštrih polemika između profesora.
Ne znam zašto, ne vjerujem da itko prilaže papir s pohvalom nastavničkog vijeća uz molbu za zapošljenje ili za upis na fakultet.
Najbolji razrednici diplomatski manevriraju između interesa učenika i taštine profesora. Ja ne spadam u tu kategoriju, automatski povisim glas kad osjetim nepravdu burninmad. To naravno nije dobro.


Post je objavljen 20.06.2006. u 14:15 sati.