Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 101.

Prešel je vikend. Z problemom ste se gombali. Ma, nemorate ni reč niš, znam. Pa, kak vam je zgledal problem? Lagani, ne. Vigor se niš ni javil. Ni valda da ni rešil. Nis vam napisal kaj treba bit rezultat. Da sam vam rekel, da je ko, bi ga odmah rešili, kaj bi brzo vidli de se ko napraviti more. Neki nebi ni tražili rešenje, nek samo ko. Tak ste gledali kaj bi bilo i gombali se. Tek se tu i tam moglo desiti da pomislite i na ko. Kaj sam prefrigan, ha.
Ajmo sad malo razmišlati i tražiti rešenje. Ne tražimo ko, nego rešenje problema. Druga je pak stvar, kaj bumo na kraju našli ko kak rešenje.
Jedno oko bi se moglo napraviti u kutu igrom na A2. Kada bi bijeli uspio odigrati na C1, crni mu više ništa nebi mogel naškoditi. Očito je to mjesto gdje treba crni staviti, da spriječi namjere crnoga da oživi. Crni kreće sa 1. C1.
Treba pozornost dati na sjecišta E2 i E3. Ovdje crni može uništiti oko igrajući slijedom crni E3, bijeli E2 pojede kamen na E3, jer bi inače crni njemu pojeo dvojku na F2 i F3 igrom na isto mjesto. Nakon toga tu bijeli više nema oka. Vi valjda već vidite da bi tu mogel biti ko.
Bijeli sada, nakon što je crni odigrao na C1 igra 2. B1. Sada se otvara mogućnost oka za bijeloga igrom na A2, ali za to treba još jedan potez. Situacija je sada frkovita i crni mora djelovati oštro. Igra 3. D1. Napadnut je bijeli kamen na E1. Obrani li ga bijeli igrom na E2, na E-liniji više nebi imao oko i crni bi odigrao još na A2 i bijelom bi ostalo samo oko na prvom redu, a to nije dovoljno za opstojnost.
Bijeli ima prirodniji nastavak uzimanjem dva crna kamenčića na C1 i D1 i igra 4. C2. Kako sada stoji situacija? Bijeli može raditi oko na E2, na A1 i ovdje na C1 i D1. Da, ali na potezu je crni. Treba uništiti dve od te tri mogućnosti. Kako?
Potez je 5. D1!!!. Igra ponovo na to mjesto. Zašto? Priprema eventualno lažno oko bijeloga, ako mu zarobi dva kamenčića na F-vertikali. Time je pojačana vrijednost napada na dvojku na toj vertikali.
Zbog navedenoga bijeli osigurava to slabo mjesto i igra na 6. E3 i osigurava razvoj igranjem koa na E2 – E1. Crni je na potezu i kreće u ko uzimanjem 7. E2. Nije postavljen u slikici, ali se vidi jasno što je igrati.

Vidjeli ste što i kako. Jednostavo i lako, kaj ne? Navek je to tak, kada vidimo rešenje. Meni se često dešavalo, da sam sebe nađem u čudu: 'Pa kak to nisam videl?' Gledanje je čudna stvar. Znate kaj? Kak ja to vidim, ni gledanje samo tak. Oči nam sliže za prenos informacije svijetlosnim nadražajem. Taj podatak o svijetlu ide u mozak, a tam, se događa najvažniji dio gledanja. Tak se more i ne videti kaj se vidi, a i videti čega nema. Sve je to v našim glavama. Neki su se naučili i gledati u napred. To je sve v glavi. Igrači goa se to nekak i vežbaju. Treba videti kaj se bu dogodilo i kaj se more sprečiti. Za to treba znati gledati unapred tj. razmeti kaj je i kaj se more. Se ne zabadav veli, da je go igra kaj čoveka menja. Je, zapraf. Pa, evo i ja sam se promenil. Sad sam nekak drukči nek kaj sam bil. Kaj da je onaj mali nekam prešel, al zapraf ni. Samo se skiće tam u područjima di samo neki videti moreju.
Zasada tolko, da ne frflam preveč. Lepo pozdravleni
bl. Muradenu

Post je objavljen 19.06.2006. u 08:40 sati.