Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

MASONI I DUBROVNIK

masoni, s posebnim osvrtom na dubrovnik 19. i 20. stoljeća


masonstvo, masonerija kao skup asocijacija o masonstvu, najčešće je misterij koji je poput magneta privlačan radoznalima ali i istraživačima.

priče se vezuju uz pojavu tajnih udruženja poznatih pod općeprihvaćenim nazivom masoni ili slobodni zidari. masonstvo je, prema 'enciklopediji živih religija', »zajednički naziv za tajna bratstva i srodne zajednice koji potječu od srednjevjekovnih zidarskih esnafa «. ponekad se masonstvo poistovjećuje i s drugim asocijacijama kao što su iluminati, iako je riječ o drugom i posve različitom tajnom društvu. u ovom slučaju i na temelju istog ili sličnog simbola.

naime, službeni je simbol iluminata, piramida, preuzeta od masona.
predstavlja piramidu na čijem vrhu se nalazi oko okruženo svjetlosnim zrakama, koju simbolozi smatraju staroegipatskim okultnim simbolom, odnosno tendencijom stremljenja vrhuncu prosvjetljenja, čiji je vrhunac to oko, koje sve vidi, apoznato kao «trinacria». (iluminati i toj simbolici daju drugo značenje, značenje svjetlonoše – lucifera po kojemu su i uzeli ime).


VImage Hosted by ImageShack.us


(još jedan mali detalj. i iluminati i masoni nose zlatni prsten s crnim kamenom unutar kojega je znak. masoni ga imaju na desnoj, a iluminati na lijevoj ruci).

odmah moram kazati kako su, bez obzira na simboliku, u odnosu na masonstvo, iluminati u istoj ekvidistanci koliko i templari, rosenkreuzeri, asasini, mau-mau, mafija…, ili kako li se već sve ne zovu. to, pak ne znači da se u nekim detaljima ne preklapaju kad su u pitanju ciljevi i njihovo ostvarenje.

zadržat ću se na masonstvu (iako je i ovo trebalo pripomenuti), jer je ono na neki način i dio dubrovačke povijesti, a i radi toga jer imam (gotovo) izvorni dokument o dubrovačkim masonima jednoga novijega (ne i najnovijeg) doba.
masonski rituali, poznati masoni (stvarni ili etiketirani), osnivanje, cilj i svrha udruživanja, čime se bave, zašto se udružuju, zašto je njihovo sastajanje obavijeno misterijem, zašto ih katolička crkva smatra protivnicima vjere (i je li tako), kako su nastali, ima li ih u hrvatskoj, a posebno od kad su i ima li ih u dubrovniku, su neka pitanja na koja ću pokušati odgovoriti.





Post je objavljen 18.06.2006. u 18:22 sati.