Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

osim spomenutih koji i nisu bili dubrovčani, makar da je jedan zanović nekoliko godina bio učiteljem u dubrovniku, u masonsku obitelj što se zna spadali su gianluka zuzzeri 1), ivo maškarić, predsjednik trgovačkog suda za francuske uprave 2), zet mu antun kaznačić, jakobinac mato altesti, kirurg niko picelj, plemići đivo bozdari (božidarević), marin bona, vlaho kaboga; rafo andrović 3), miho zuzzeri, anđelo trezza ...

uz ovu ložu bila je i neka paralelna skupina za koju se ne zna jeli bila masonska, ali se zna da je bila tajno društvo koje se okupljalo u jednom napuštenom dućanu pod nazivom 'butiga'. istraga o ovom društvu nije donijela nekakve rezultate, osim saznanja da je okupljala učene, lukave, umne i spretne ljude. izvještaji redarstva članove te družine smatrali su liberalima i protivnicima svih vlada i vlastele, a bersa to detaljizira: "... i to iz osobnih interesa, i vole svaki drugi politički poredak samo da oni mogu tu voditi glavnu riječ; kleveću, svete se, pišu anonimna pisma puna potvora i laži; čine sve moguće ...". i doista opstali su i za vrijeme austrije, čak im je pristupio i austrijski major widmann 4)

1)

gianluka zuzzeri (ivan luka zuzorić), mason živio je pretežno u svome dvorcu u brsečinama. brsečine su malo mjesto nadomak dubrovniku, a dvorac imenovanog zuzzerija je bio uz more. kad je umro je 1826. godine, težaci nisu dopustili da se pokopa u kršćanskom groblju. teškom mukom uspjelo je, uz pomoć vojske, pokopati ga u obiteljskoj kapelici.

2)

ivo maškarić, mason bio je za vrijeme francuza na visokoj poziciji predsjednika trgovačkog suda. umro je u svom ljetnikovcu u župi dubrovačkoj. do pod kraj 19. stoljeća o njemu su prenosile priče kao o vukodlaku.

bersa: " za kćeri francuskog slikara Gallaita, koje su g. 1864. stanovale u tom ljetnikovcu, Župljani su tvrdili, da, kad se sprema oluja one vide u oblacima pokojnog Maškarića sa jakobinskom kapom na glavi, te pucaju iz puške u nj".

3)

rafo andrović, mason i član 'butige', koji je govorio da je on 'mason iz mode'.
ovoj osobi su se pridodavale nadjevci: umni i lukav, čovjek nemoralan, intrigant, ...
najviše mu se zamjeralo što je uspijevao obrlatiti poštenu mladost da pođu istim putom.


4)

uz primitak austrijskog majora widmanna u bratstvo 'butige' stoji kako su ga, zapravo, prijevarom uvukli u udruženje, jer su mu dali do znanja da je to u interesu austrije. a oni, tj. 'butiga' je toliko moćna da se njezine članove pitalo kad se radilo o predaji grada francuzima. iz straha od njihove osvete ili samo nade da ih neće ometati pri poslu i zaposlenjima, 'butigi' su pristupali mnogi dubrovčani, što milom što iz interesa.



Post je objavljen 18.06.2006. u 17:59 sati.