Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing


u uvodnom dijelu 'mićo' navodi kako se je zaposlio u svojstvu podvornika 'učiteljske škole' 1930. i odmah bio zapažen od tadašnjeg tajnika škole novaka bukvića, profesora. koristio ga je za različite usluge koje nisu spadale u njegove poslovne obveze, a ovaj je to izvršavao ne znajući da ima posla s masonima. u vrijeme dok je davao ovaj iskaz, novak bukvić je bio umirovljeni profesor.

nakon što je u više navrata radio uglavnom fizičke poslove za 'ložu', od istoga bukvića bio je predložen loži za članstvo 1933. (prema njegovim riječima loža je osnovana 1928/29). bukvić je prema istom iskazu bio meštar lože (članovi: mirko bakočević, direktor pošte, ante škurić iz konavala, matija vidojević, odvjetnik mirko mladinov, nikola šiljkut, te dva novljana od kojih je jedan aleksić).
broj masona bio je vrlo mali, a zajedno s njim primljena su još dva početnika od kojih je jedan mirko mandić, inspektor 'dubrovačke plovidbe'.

mićo dalje navodi kako je trebala proći godina dana da na prijedlog lože dobije prvu zvjezdicu, čije dobivanje je bilo uvjetovano uspješno položenim ispitom iz 'biblije', gdje treba doslovno odgovarati na postavljena pitanja. međusobno se masoni oslovljavaju sa 'ti' uz navođenje čina.


prema njegovom opisu ceremonijal prijema je sličan prije opisanom (izostavljeni su detalji: zavrnute nogavice, papuče, omče ...) sa svezanim očima vode ga u nepoznatom pravcu i tek pošto mu skinu povez može vidjeti ložu iznutra i upoznati njezine članove. prozori i vrata prostorije zastrti su crnim zavjesama. na sredini je mrtvački kovčeg u kojem mora biti kostur, odnosno samo lubanja. (mićo je kasnije za ovaj ceremonijal donosio kostur iz prirodoslovnog kabineta učiteljske škole, jer je loža posjedovala samo lubanju). stolice su bile posložene oko trouglog stola na kojemu su stajale tri voštane svijeće. na zidovima je uz sliku jako razvijenog muškarca, što simbolizira snagu, bila slika gole ili polugole žene kao simbol ljepote i 'pramilin', tj. željezni okvir u kojemu je stajao: lijepo obrađeni kamen; grubo obrađeni kamen; visak; čekić; mistrija.

arhiv lože se čuvao u zaključanom ormaru, a loža u dubrovniku bila je podređena glavnoj loži u beogradu - velikoj loži. velika loža u beogradu i velika loža u zagrebu bile su u zavadi.
na temelju istog iskaza čitam da je 'dubrovačka plovidba' na mnoge načine pomagala masonima i članstvom, financijama i na druge načine.

mićo kazuje da je loža imala redovite sastanke, ali da on te sastanke ni po čemu ne bi razlikovao od sastanaka koje održava njegova tadašnja komunistička partijska ćelija. jedino je ritual i simbolika drukčija. njihovim sastancima tijekom tih godina nazočili su jednom neki francuzi i češće gosti velike lože iz beograda. velika loža je imala kartoteku svih članova s terena, tako i ove dubrovačke lože. članarina nije bila jednaka, ovisila je o primanjima i uvjetima člana.

Post je objavljen 18.06.2006. u 17:40 sati.