Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

EPIDEMIJA MUMPSA U SAD-U, A U BRITANIJI OSPICA

Čini se da se bolesti naše mladosti za koje smo mislili da su stvar prošlosti opet došle u modu. Tako su opet popularne ospice, šarlah, mumps, rubeola i vodene kozice.

Ured za zdravstvo u Iowi smirio je problem oko mumpsa, koji je proteklih tjedana u Iowi zarazio 2000 ljudi. Provodi se program informiranja o mumpsu i cijepljenje. Prošli je tjedan, do srijede prijavljeno 14 slučajeva, no danas ta brojka iznosi 1938 slučajeva. Program cijepljenja protiv mumpsa provodio se u dvije faze, no kako je većina zaraženih rođena prije 1989. godine primili su samo prvu dozu cjepiva i to ih danas čini manje otpornim na mumps. Mumps je virusna zaraza koja se širi kašljem i kihanjem. Najčešći simptomi su vrućica, glavobolja i natečene žlijezde. Može dovesti do ozbiljnih problema poput gubitka kose, meningitisa ili natečenih testisa što može dovesti i do neplodnosti.

::IZ TISKA::
ap / wkyt / globe gazette / news 10 sacramento / star tribune / ny times / the oregonian

Najveća epidemija ospica u posljednjih 20 godina pogodila je Veliku Britaniju. Početkom ove godine od ospica je umro 14-godišnji dječak. Agencija za zaštitu zdravlja ističe da je ove godine od početka siječnja u Surreyu, Sussexu i Yorkshireu registrirano 499 slučajeva, dok je čitave prošle godine zabilježeno 77 slučajeva. Ove je godine potvrđeno 156 slučajeva u Surreyu i Susexu, u južnom Yorkshireu 80 slučajeva i u Doncasteru 100 slučajeva. Uglavnom su zaražena mala djeca. Mnogi roditelji nisu cijepili svoju djecu MMR cjepivom zbog nepovjerenja u cijepivo koje može dovesti do autizma ili ozbiljnijih probavnih problema. Puno se kontraverzi diglo oko cjepiva što stvara dodatne probleme jer je postotak djece podložnije ospicama još veći.


::IZ TISKA::
itn news / daily mail / daily telegraph



Post je objavljen 18.06.2006. u 12:41 sati.