Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

POVIJEST:::200 GODINA VELIKOG POTRESA U SAN FRANCISKU

Kalifornijski potres koji je 18. travnja 1906. sravnio San Francisko i okolna naselja do temelja smatra se jednim od najznačajnijih potresa svih vremena. Ostavio je raspuklinu u zemlji dužine 477 kilometara. Analiza tog potresa i njegovih efekata donio je do golemih činjenica i otkrića koja su znatno unaprijedila današnje poznavanje geologije i seizmologije.

Izjutra u 5:12 potres je bio toliko snažan da se osjetio od južnog Oregona do juga Los Angelesa sve do centralne Nevade. Izmjereno je 7,8° po Richterovoj ljestvici. Ostala je pukotina, rasjeklina u zemlji duljine 477 kilometara. No, stanovnici San Franciska sjećaju se više požara koji je buknuo i progutao im dio grada. /00 ljudi izgubilo je živote toga dana.


Više o ovom značajnom potresu možete saznati na EQnetovim stranicama (EarthQuake Network), sa izvrsnom fotogalerijom BBC-a, galerijom Javne gradske knjižnice San Franciska i galerije Virtualnog muzeja San Franciska na čijim stranicama možete pogledati i kopije autentičih naslovnica tadašnjeg tiska.


Excerpted from Ellsworth, 1990.


The Great 1906 San Francisco Earthquake

Post je objavljen 16.06.2006. u 23:27 sati.