Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...100

- Rimski vojnici, obuzdajte svoj apetit, naročito vi, koje su Germani izgladnjivali! Bilo bi glupo da umrete od trovanja želuca i prežderavanja, kad već niste pali od germanskog mača.
Iako je to rekao više u šali, svi su jeli umjereno pričajući o svojim strahotama koje su proživjeli; kako su noću pili rosu, a danju jeli korijenje. Nikada tusti i uhranjeni rimski senatori neće doznati kakve su sve muke podnosili oni koji čuvaše njihovo bogatstvo i dobre običaje da se pred goste iznosi i po pedesetak vrsta jela.
Mrtve vojnike složili su u jednu veliku jarugu i zatrpali. Strahimir Oreb je opet pokušao pronaći kamenčiće na obali rijeke Dunava, no Lehi je to smatrao nepotrebnim.
- Ne, prijatelju, zemlja je progutala kamenje sa ulica jeruzalemskih. Taj prorok koji je umro na križu, nije umro samo za Judejce ni svoje Galilejce; umro je i za ove barbare koji će njegovim imenom proklinjati svoje neprijatelje.
Kada se u Rimu sruše stari bogovi, više će slaviti tesarovog sina nego u njegovom zavičaju. Davidovo prijestolje biti će na Dunavu, na Nilu, na Tigrisu i Eufratu, na svim planinama, jezerima i morima; ako je istina što je rekao Ivan pred nama dvojicom, njegova su sva kraljevstva. Eto, već jedan čovjek od žene rođen može pobijediti vođu Sataninih legija.
I kakva mu je to vlast na Zemlji kad nije mogao mene oboriti u prah zemaljski? A da je i oborio mene opet bi ženska utroba rodila nekoga tko bi se suprotstavio kući paklenoj. Dokle god bude zlih ljudi na toj Zemlji, biti će i dobrih; kako bi se dobri mogli istaknuti da ne postoje zli?
- Imaš pravo, Lehi Manuele. Krenuo sam svome domu, a eto, snašlo me zlo. Kamo li sreće da smo se iskrcali u plitkim vodama Jadranskog mora umjesto u Saloni. Probijali smo se kroz planine zemlje Ilirije, a na kućnom pragu dočekao nas mač. Mnoga je zakukala majka i obukla žalobnu odjeću zbog bogatstva rimskog carstva i da bi o čemu imali klepetati jezici tustih senatora.


Post je objavljen 16.06.2006. u 22:08 sati.