Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Dr Jergović djeci Pitomače poklonio violinu, gitaru i pianino

PITOMAČA, 15. lipnja – U prigodi obilježavanja Dana Općine i blagdana Svetog Vida, umjetnički direktor i jedan od osnivača Glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja, umirovljeni liječnik i bivši dožupan Virovitičko-podravske županije dr Marijan Jergović poklonio je Općini Pitomača akustičnu gitaru iz pitomačke Majstorske radionice Kos, violinu i pianino Petrof. Glazbeni instrumenti namijenjeni su budućoj osnovnoj glazbenoj školi u Pitomači.
«Poklonio sam djeci Pitomače ova tri instrumenta jer mi je velika želja da konačno realiziramo ideju staru desetak godina i da u Pitomači osnujemo glazbenu školu. Nadam se da će ovo biti poticaj općinskoj vlasti da ubrza realizaciju, ali dobar poticaj i ostalim mogućim donatorima», kaže dr Jergović naglašavajući kako zna da je općina do sada imala prioritete kao što su Srednja škola za 260 učenika, Općinski i Prekršajni sud te gruntovnica.
«Ja i druga djeca prije 60 godina učili smo svirati kod vjeroučitelja puhače instrumente, violinu i klavir, a danas u Pitomači više nema ni privatnih instrukcija. Djeci moramo podariti glazbenu kulturu, pogotovo u vrijeme kada nam ponovno dolazi glazbeni šund s istoka. Glazbene škole svakako mogu utjecati na kasniji ukus slušatelja», objašnjava dr Jergović motive zbog kojih želi da u Pitomači što prije škola počne s radom.
Načelnik Općine Pitomača Zdravko Dijaković kaže kako je osnivanje osnovne glazbene škole jedan od programa općinske vlasti na kojemu se ove godine počelo raditi pa je počela adaptacija bivše zgrade Poljoprivredne zadruge. «Nije bilo lako pronaći prostor koji bi udovoljio standardima jer trebali smo naći zgradu s najmanje pet prostorija u kojima bi učenici učili svirati. Tek kada budemo imali adekvatan prostor možemo se obratiti Ministarstvu», kaže Dijaković naglasivši kako škola, osim ovih instrumenata, ima već 32 tambure i jedan električni klavir.
Virovitica.net

Post je objavljen 15.06.2006. u 21:43 sati.