Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

o tome kako je nastala marijana, doznaje se od samoga paljetka iz njegovoga intervjua u 'pravdi' (tvrdi ivanković). paljetak navodi kako mu je glazbeni kostur za pjesmu u jednoj prigodi ponudio mladi dubrovčanin svetozar šišić.

veliku popularnost 'marijana' zahvaljuje ponajprije glazbenom proboju pjesme 'adio mare' na češkom tržištu, gdje je bila veliki hit. 'marijani' je time već bio utrt put odakle je preko beča, stigla u njemačku, italiju, rumuniju (kako sam napisala još za života skladatelja), a nakon njegove smrti i daleko na istok.


vrlo malo je nedostajalo da paljetak ostane 'kratkih rukava' i za 'marijanu'. zbog popularnosti koju je ovaj hit imao, odmah je dobio ponudu praškog izdavača zdenka vlka s kojim su on i šišić sklopili ugovor o pravu kopiranja pjesme za cijeli svijet uz ugovoreni iznos za tiskanje nota i od prodaje ploča. manipulirajući s klauzulama ugovora vlk je izigrao paljetka tako da se marijana tiskala i prodavala po svijetu, a on ostao bez tantijema.

pritisnut odličnim praškim odvjetnikom koji je nakon vlkova upornoga odbijanja da isplati dužan iznos i ukupne obveze shodno potpisanom ugovoru, pokrenuo sudski spor. dobitkom sudskog spora počeo je stizati novac, kako svi izostaci tako i redovite uplate. nastavile su se i nakon njegove smrti nasljednicima (supruzi i njegovom hrvatskom izdavaču, jer paljetak nije imao potomaka).

u razdoblju između 1938-1944, paljetak je imao još nekoliko uspješnica iako se ni jedna ne može uspoređivati s prvim njegovim hitovima. nastupao je javno, osobito plodno s 'kabaretom grabancijaš' sve do njegovoga ukinuća 1941., a u 'dvercu' i do sredine 1944., tj. do kad se nije posljednji zagrebački kabaret ugasio.

djelomično rat, od kojega se distancirao ne izbjegavajući nastupe za ranjenike, a onda i uznapredovana paljetkova bolest duže su ga zadržavali u kući. poznati glas šansonjera promijenio se je. sam se je šalio na svoj račun kad je izjavio: "Kad je lijepo vrijeme pjevam 'ge', a 'fis' kad je oblačno. A najvjerniji slušač mi je pas Miki. Taj me uvijek spremno sluša i nikad ne fućka kad fulam."

uznapredovala bolest (turbekuloza) gurnula ga je u bolesničku postelju. umro je u zagrebu u 51. godini, 2. listopada 1944. godine.



Post je objavljen 15.06.2006. u 17:49 sati.