Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apk

Marketing

Prosvjetljeni predsjednik države?

Zamislite da se sutra na televiziji pojavi gospodin Stipe Mesić, naš predsjednik, i da vam kaže kako bi bilo jako dobro za Hrvate da se posvete duhovnosti, da meditiraju i pozitivno razmišljaju. Zamislite nadalje da vam taj isti predsjednik kaže kako je vegetarijanac i da to preporuča svima, a još na to doda riječ dvije o energetskoj krizi koja predstoji, a koja se može ublažiti ako se preselite iz gradova na selo, proizvodite svoju vlastitu hranu i imate samodostatni izvor energije. Zamislite još i to da vam predsjednik napiše knjigu koja se zove “Misli o životu i osvješćivanju” i uopće da se ponaša više kao duhovni učitelj, a manje kao državnik.
Ne možete to zamisliti? Vjerujem da ne možete, čak ni oni među vama koji bi tako nešto željeli. Prelijepo a da bi bilo istinito, reći ćete. Ili možda prestrašno da bi bilo istinito? Jer, što se političar ima baviti takvim stvarima? Mora da je neka mučka po srijedi…
E, vidite, dragi moji, takvo čudo se dogodilo našim susjedima, Slovencima! Upravo se oparavljaju od šoka i neki još ne mogu vjerovati svojim očima i ušima. Njihov predsjednik, dr. Janez Drnovšek, prošao je kroz osobnu preobrazbu, vjerojatno potaknutu teškom bolesti koju je, kako kaže, izbacio iz misli. I sad ih, tako preobražen, iznenađuje! Polovica njih pomalo se srami toga, a druga polovica je ponosna. Njihov je predsjednik napisao knjigu, osnovao pokret (www.gibanje.org) za koji mnogi ne znaju jel’ politička stranka ili ekološko-duhovna udruga.
Evo, za koji sat će HRT1 emitirati emisiju mog prijatelja Ilije Jandrića pod nazivom: “Janez Drnovšek: slovenski Dalaj Lama”, a i naše novine su već nešto pisale o tome izazvavši očekivano kontroverzne reakcije.
Jasno je da će tek sljedeći izbori (mislim da su za godinu dana) pokazati da li je Slovenija bila spremna za ovakvog predsjednika. Što se mene tiče, ja bih rado glasovao za njega, samo što se moj glas tamo ne broji. Mogu se samo nadati da će sLOVEnski poticaj nekako slijediti i ostali!
Inače, na osobnoj razini, svjedočio sam mnogo puta ovakvim preobrazbama. Bilo je i vrlo poznatih i utjecajnih ljudi koji su kroz njih prošli. Međutim, uglavnom su to držali za sebe. Moram priznati da nitko do sada na tako visokoj razini nije bio dovoljno hrabar da krene tim putem ovako javno. Dr. Drnovšek se našao u ulozi “prosvjetljenog predsjednika”, nekoga tko ima mogućnosti da doista nešto učini. Ima na tom putu i izazova i teškoća, ne samo onih koji su vezani uz negodovanje zbunjene javnosti i moćnika (primjerice slovenske mesne indrustrije koja zasigurno nema koristi od predsjednika vegetarijanca), već i onih duhovnih, malo znanih, s kojima će se predsjednik zasigurno morati nositi.
Hoće li u tome uspjeti? Iskreno se nadam. I ne samo to, namjeravam mu pružiti osobnu podršku. Igrom slučaja (koji i nije tako slučaj kako izgleda) za par dana sam u audijenciji kod njega u Ljubljani. Veselim se tome.
Hm, da, i vama ću sve ispričati o tome kako je bilo! Budući da sad imam priliku dijeliti ovakve doživljaje, zašto ne? Čitamo se…

Post je objavljen 15.06.2006. u 15:28 sati.