Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

englezi su također u napadu i obrani koristili svoje lake i vrlo pokretne brodove s osposobljenom posadom, osobito one iz sastava kraljičine ratne mornarice, koji su s lakoćom i nasumce pogađali velike brodove španjolske flote. Istovremeno bi španjolci sa svojih velikih brodova najčešće promašili svoj nedovoljno veliki cilj koji im je, uz to, vještim manevrom i brzinom izmicao iz dometa topništva ili bi se približio toliko da su topovska zrna prebacivala daleko iznad njega.

ono što je spašeno, a pretpostavlja se bila je to tek trećina flote, vratilo se poraženo u španjolsku nakon polugodišnjih borbi, nakon nesigurne plovidbe oko sjeverne škotske, različitih stradavanja i otimačine od strane iraca.

kaže se da je od bolesti, žeđi i rata poginulo toliko ljudi da se španjolska dugo vremena nije mogla oporaviti od ove katastrofe.


---

u potrazi za vodom dijelovi armade su se na svom povratku doticali obala irske. irci, ne znajući o čijoj je floti riječ ne samo da im nisu napunili rezerve vode, već su (prema dostupnim podacima) izvršili masakr posade i uništili ili onesposobili neoprezne lađe.




Post je objavljen 15.06.2006. u 09:35 sati.