Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing



nekad se je uz okrugli bazen s vodoskokom (o kojemu sam već pisala, a na čijem je mjestu stajala fontana) tu nalazio i 'ptičji vrt'. koji je nestao tijekom ww2. mihanovićeva fontana bila je izmještena s gradca u pile. *)

zapravo, park je sad samo još jadno sjećanje na nekadašnji gradac, na čijoj je klupi nekad sjedio pjesnik pišući svoje 'veličanstvo mora'.





*)
amerlinova/mihanovićeva fontana, poznata je po oba ova naziva.
to je fontana, koju je dao izraditi dubrovački trgovac niko amerling. bila je postavljena u parku gradac 1902.
tijekom 1927. godine fontana je rastavljena i uz financijsku potporu brodovlasnika nikole mihanovića smještena uz zidine minčete u parku u pilama. mjesto na kojemu se nalazi dio je utvrdnog nasutog jarka. tijekom austrougske vladavine, kad je jarak bio zatrpan dobilo se dopuštenje uređenja perivoja kojega dubrovčani zovu posat. bio je to drugi dubrovački park.

ova fontana, koja je dugo bila devastirana i djelomično razrušena, danas je restaurirana. radove je izveo dubrovački kipar ivo jašić, a financiralo ih je 'društvo prijatelja dubrovačke starine'.
»Fontana se sastoji od velikog okruglog vodenog bazena u čijoj je sredini skulptoralni korpus iz kojeg izvire voda. Donji dio korpusa sugerira prirodnu stijenu po kojoj se penju pužići, žabe i gušterice. Središnji dio s bogatom ornamentikom čine tri "delfina", simetrično položena tijelom uz središnju os s glavama prema dolje, iz čijih usta istječe voda. Kruna se fontane sastoji od tri ravnomjerno raspoređene školjke iz čijeg se središta izdiže palmino lišće. Na samom je vrhu jedan "delfin" u spiralnom položaju iz čijih usta brizga vodeni mlaz.«



Post je objavljen 15.06.2006. u 08:21 sati.