Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

Austrijski brod TRITON u podmorju Lokruma

kako sam i napomenula, kad sam počela postirati brodove koji su naši svakodnevni posjetitelji već nekoliko zadnjih godina, a sidre se pred otočićem lokrumom, moja sljedeća priča odnosi se jednako ma lokrum i na brodove. priča nije iz sadašnjeg vremena, ona je istiniti događaj koji se je zbio sredinom 19. stoljeća.

u vrijeme ove priče dubrovnik je u sklopu austrije, a je to 1859., jedna je od nesigurnih i vrlo opasnih godina toga stoljeća, bar kad je riječ o carstvu, a time i za dubrovnik.

francuska (pod napoleonom III.) i austrija (pod franjom josipom), nalazile su se pred mogućim ratnim sukobom. povod je bio kraljevina sardinija koja se nije željela povinovati austriji i zatražila je vojnu zaštitu francuza.
dakle, u susjedstvu na apeninskom poluotoku, a time i u jadranu bilo je te godine jako nemirno i napeto. jedna i druga država provodile su po jadranu silne vojne manevre, demonstrirajući svoju snagu i vojnu spremu, sve u očekivanju kako će neki nespretni potez, slučajni događaj, zapaliti ratnu iskru i tako zaprijetiti miru čitavog mediterana.


Image Hosted by ImageShack.us

skalica, lokrum
snimak: j.p., 2006.




Post je objavljen 13.06.2006. u 22:33 sati.