Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

u trenutku nesreće na brodu se nalazilo 95 članova posade i mornara. mali broj njih je preživio, tek devetero, jer su se u tom momentu nalazili podalje od krme. zanimljivo da je katastrofu izbjegao i svezani franjo stumf. jedna od najvećih tragedija odnijela je u hipu 86 života, čija su tijela danima izranjala na raznim mjetima nošena morskim strujama. poginuo je i poručnik zenković.

prava istina o uzroku ove tragedije nije nikad otkrivena. pedeset godina kasnije u dubrovačkoj novini 'l'epidauritano', 1902. pojavila se izjava jednog časnika (pisalo je anonimni oficir tritona) u kojoj je taj neimenovani objasnio kako je katastrofa austrijskog briga triton bila diverzija, čiji je vinovnik češki mornar imenom fiala.

navodno je to učinio iz osvete poručniku zenkoviću. činjenicu da je brod bio raznesen eksplozijom izazvanoj u barutani, pogibiju 86 nedužnih žrtva, to ime navodnog krivca, nije umanjilo gorku spoznaju o ljudskoj gluposti. pomorski anali nikad nisu objavili ni razjasnili ovu tešku nesreću. da se ne događaju druge teške nesreće danas koje zovemo terorističkim napadima, ova bi nesreća bila jedna od onih, koju bi teško mogli povezati s nečijim bijesom ili osvetom.

vijest o ovoj tragediji dovela je u dubrovnik austrijskog nadvojvodu i vrhovnog zapovjednika mornarice maksimilijana ferdinanda.
maksimilijanov dolazak na lokrum bio je početak njegove osobne tragedije, kako se vjeruje, povezane s lokrumskim prokletstvom.

Post je objavljen 13.06.2006. u 22:20 sati.