Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

prije nego prijeđem na temu o zlatarskoj ulici i njezinim obrtnicima, njihovim radovima (iz razumljivih razloga ne smijem postirati fotografije nakita), smijem samo kazati da se originalni dubrovački nakit, rad dubrovačkih majstora može vidjeti osim u dućanima u obliku kopija, u muzeju franjevačkog samostana i muzeju dominikanskog samostana - to je zbirka zavjetnog nakita i prekrasna je; zatim u dubrovačkom muzeju. (jedini dućan u dubrovniku gdje se može kupiti stari nakit /originalni/ zove se 'tezoro', ne znam je li još postoji).


zlatari nisu izrađivali samo nakit. mnogo je upotrebnih ili ukrasnih predmeta, osobito srebrenih, koji su krasili ne samo plemićke palače, nego i kuće bogatih pučana, poteklo iz njihovih malih radionica. najviše takvih predmeta čuva se u dubrovniku još i danas i eventualno iznosi samo jednom na godinu za festu sv. vlaha.

među poznatim radovima dubrovačkih zlatara važno mjesto zauzima i prije postirana posuda za tamjan iz zbirke dominikanskog samostana, načinjena u obliku karake (vidi temu: karaka).


upotrebni predmet, srbrena posudica u obliku košarice, ukrašena cvijetnim reljefom na poklopcu, ručka i podnožje pletenica, dok je tijelo utorima ukrašeno geometrijskim linijama (koju ne mogu pokazati u fotografiji, eksponat je dubrovačkih muzeja). potječe s kraja 18. stoljeća i rad je dubrovačkog zlatara (gleđ/glegj).


iako su se uvozili, izrađivali su se i u dubrovniku. specijalizirana zlatarska radnja obitelji linardović radila ih je još u 20. stoljeću. na uvoznim predmetima dubrovački zlatari su izrađivali monograme, tj. dorađivali i ukrašavali već gotove proizvode.


Post je objavljen 13.06.2006. u 20:54 sati.