Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

prva plovidba mladoga kapetana miha pracata umalo je završila neslavno. uhvatiše ga mlećići i zajedno s punim tovarom žita odvedoše u mletke. nakon što su ispraznili brod, zadržali su ga kao i posadu. prema predaji, miho pracat im je zaprijetio svojim turskim vezama, koje će 'potegnuti' ukoliko mu ne vrate oteto.
nikad nisu mlećani zaboravili neslavni poraz s turskim brodovljem i svoj pohod nezaštićenom lopudu, kad su silovali žene, a muškarce poveli u roblje. je li zbog te prijetnje, ili zato što se je žito u vlažnim podrumima venecije već uzmufalo (postalo pljesnivo), dopustili su 'raguzeu' da s očuvanim dijelom tovara i svojim brodom nastavi put.



Image Hosted by ImageShack.us



pracat je dočekan na lopudu sa slavljem i poštovanjem, ali ne samo u lopudu. na svojoj sljedećoj plovidbi do jakina uspješno je donio fine tkanine dubrovačkim trgovcima, a od senata dobio narudžbu da za potrebe republike s dubrovačkim brodovima iz barija prenosi žito.
bilo je to u vrijeme velikog poraza kršćanskog saveza u bici s turcima pred alžirom kad je zarobljeno i potopljeno 12 lopudskih brodova, pa je tuga i žalost zavladala i gradom i otokom.

do danas je u spomen na to ostala uzrečica 'trista vica udovica', koja asocira na tragediju, ali i prepun otok žena i djece.





Post je objavljen 13.06.2006. u 10:57 sati.