Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...96

Strašna srdžba potrese tijelo Lehi Manuela. Nadljudskom snagom uspravi se najprije na koljena, a onda pomažući si mačem, uspravi se i pogleda prema Asmodeju. To više nije stajao čovjek nasuprot čovjeku, bila je to zvijer u ljudskom obliku. Srdžba se Lehiju penjala iz želuca prema glavi. Pljuvao je zemlju, ali nije mogao govoriti. Uzeo je mač sa obadvije ruke i zaletio se prema Asmodeju. Strahovitim udarcem odbacio je demona koji se dočekao na noge poput mačke i opet krenuo u napad. Njihov sudar bio je strahovit. Koža na rukama Lehi Manuela počela je pucati, žile su mu iskočile i ukazalo se golo meso. Nijedna zemaljska sila više nije mogla zaustaviti Lehi Manuela, koji je išao prema svojoj propasti. Ako mu tu bude grob, čast legije Judejske biti će spašena, jer će umrijeti kao junak. Vidjevši bezumnost ljudskog stvora, Asmodej se nasmije paklenim smijehom i nevidljivim zidom zaustavi Lehija, no njega više nijedna sila paklena nije mogla zaustaviti. Naredio je samome sebi:
- Neću koristiti četiri slova kao formulu za pomoć! Pokrenem li sve nebeske vjetrove i stvorim kaos, mogli bi se uzdrmati i stupovi svijeta. Bolje je da stradam ja nego moj prijatelj Strahimir Oreb, koji na drugoj strani ovih planina očekuje smrt od germanskog mača.
U nekoliko sekundi Lehiju preleti pred očima cijeli njegov život. Još nije zakoračio u četrdesetu godinu života, a pogiba daleko od zemlje Judeje, na istoku zemlje Ilirije ostavljajući za sobom tri sina i gomilu ljudskog grijeha, počinjenog u svom životu ne pokoravajući se zemaljskim zakonima. Zakon mača rimskog carstva bijaše jedini zakon i sada je sagledao tu svoju zabludu pitajući se zašto je uopće odabrao mač? No, ako je tako odredila sudbina, onda neka tako i skonča! Zastane na trenutak i pogleda ispred Asmodejovih nogu gdje jedna trava, visoka poput trstike, pružaše svoju sjenu i za tu slabašnu nadu uhvati se kao ptica na ljepak. U djeliću sekunde pomisli da možda ipak nije sve izgubljeno. Ako već ne može pobijediti, barem će umrijeti uspravno. Ususret svojoj smrti krene silovitom snagom, a usne mu se same pokrenuše izgovarajući četiri slova - AL-AM.

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 13.06.2006. u 01:03 sati.