Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

o samom objektu, napisat ću opasku konzervatora, jer je vila šeherezada danas kulturno dobro i bez obzira na vlasnika (danas su to nasljednici andronika lukšića), stavljen je pod nadzor države.

"Kompleks Vile Šeherezade smješten je ispod puta Vlaha Bukovca i proteže se sve do morske obale (...). ograđen je ogradnim zidom sa sve četiri strane. Terasasto do mora prema putu se razvija sustav komunikacija i vrtnog mobilijara: stubišta s različitim motivima balustrada u kamenu i betonu, lođa, pavilijona na isturenim točkama kompleksa nad morem, unutar vrta, bazen na obali, klupa, ribnjak, postamenti, skulpture, vaze.
Vila je izgrađena na povišenom platou (...) pravokutna (...) jednokatnica (...) glavna, velika vrata do kojih vode tri stepenice. Iznad se nalazi pet polukružnih arkadica povezanih s četiri elegantna stupa i dva polustupa. Na vrhu zgrade u sredini (...), nalazi se velika okrugla kupola napravljena od zelenkasto-plavih pločica i na dnu okružena dekorativnim kamenim elementima. (...) Primjer je pseudo stila koji je izražen upotrebom gotičkih, maurskih i secesijskih elemenata. Vila je primjer arhitektonske neuravnoteženosti i arhitektonska svaštarija od gotike, preko maurskog stila do secesijskog ekstrema".


(Zavod za zaštitu spomenika kulture, Dubrovnik, Ministarstva kulture, RH, 23. 09. 2005.)

priče o vili šeherezada aktualizirale su se kad je androniko lukšić, kupujući hotel argentinu morao kao dodatak otkupiti, u to vrijeme vrlo zapuštenu, vilu.

investicija, prema novinskim izvorima, u njezinu obnovu iznosila je 1,5 milijuna eur. ako je vjerovati istim izvorima i njezinom današnjem upravitelju, cijena jednog noćenja u vili iznosi 3000 eur s intencijom rasta.


Post je objavljen 13.06.2006. u 00:02 sati.