Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

iako posjedujem nekoliko izvora, koji su eto ovdje preda mnom otvoreni, nisam se mogla odlučiti kojemu od njih povjerovati, primjerice, kad je riječ o godini rođenja, godini smrti, pa i mjestu smrti ove pjesnikinje, diplomatkinje, muze mnogih ondašnjih značajnih pjesničkih imena, jer se one od publikacije do publikacije razlikuju.

"znameniti i zaslužni hrvati 925 - 1925" (str. 296) uz onu općepoznatu cvjetinu sliku stoji podatak: 'Rodila se u Dubrovniku 1555. Umrla u Firenzi 1599. ... . tekst inicijalima A.K.C. potpisuje ista autorica koja je obrađivala i a. bošković, tj. antonija kassawitz-cvijić (spisateljica u zagrebu). kako je bilo pogrešaka i u prethodnom njezinom tekstu u ovaj navedeni također sumnjam.

"leksikon hrvatskih pisaca," zgb, šk, 2000. u tekstu na str. 811. (autorica cvijeta pavlović s ff u zagrebu), stoji: (Dubrovnik, 1552 - Ancona 1564 , što je opet nevjerojatno obzirom na godinu smrti.

časopis za kulturu i umjetnost "dubrovnik" u uvodu i predgovoru uredništva, a vezano za sadržaj broja piše:

O Cvijeti Zuzorić (1552-1600), plemkinji dubrovačkoj (njezina opjevana ljepota resi i naslovnicu časopisa), ...

kako se i sami možete osvjedočiti podatci su različiti i zbog toga sam navela samo da je rođena sredinom 16. stoljeća s tim da ću ostaviti otvorenom godinu i mjesto njezine smrti, jer nisam uspjela doći do drugačijih podataka koje možda nude autori: j. torbarina i z. marković.




Post je objavljen 12.06.2006. u 19:05 sati.