Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

o dubrovkinji cvjeti zuzorić, izvanrednoj ženi, pjesnikinji, po mnogima najljepšoj ženi firence i dubrovnika njezinog doba, pisala sam na jednom drugom mjestu.

o njezinom životu u dubrovniku, ankoni i firenci zna se iz pisama, poezije drugih autora, arhivske građe i njezinog osobnog dnevnika kojega poznajemo pod naslovom skroviti vrt, odakle sam citirala ovih par zapisa. na koricama časopisa dubrovnik iz 2002., 'matica hrvatska' je odala počast njezinu liku, a sadržaj posvetila njezinu djelu ili legendi.

literaturu kojom sam se koristila u prethodnoj obradi već sam navela, a na ovim novim recima što je kanim dopuniti, zahvaljujem za informacije slavici stojan i njezinoj knjizi 'priče iz starog dubrovnika'.


"Tako da je sve što o njoj znamo ispisano perom njenih obožavatelja koji je slave i stoljećima nakon, još uvijek očarani njenom "ljepotom, naobrazbom i gospodstvom" kao vječnom inspiracijom"
(grgo novak).


kako stoji u mojoj prvoj obradi njezinoga lika i djela, cvjeta je rođena u dubrovniku u brojnoj obitelji uspješnog trgovca frana zuzorić.
kako kaže legenda, a pišu knjige, cvjeta zuzorić bila je jedna od pet prelijepih kćeri dubrovačkog trgovca frana i njegove žene marije (rođ. radalić). obrazovala se u ankoni, gdje joj je živjela udata sestra nika zuzorina.


Post je objavljen 12.06.2006. u 18:58 sati.